У Бањалуци је данас одржан састанак делегација Републике Српске и Владе Мађарске, којe су предводили предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Овом приликом, предсједник Додик је рекао да је Републикa Српска почаствована посјетом предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана и делегације са којима је разговарано о односима који су пријатељски, који се заснивају на реалним потребама развоја у различитим сферама живота.

Предсједник Републике је нагласио да је потписана заједничка изјава која ће бити основа за развој конкретних послова у различитим областима, од здравства, привреде, енергетике, образовања, комуникација, саобраћаја, свега онога што представља заједнички интерес.

„Спремни смо да будемо партнери нове развијене балканске политике Мађарске која је усмјерена на сарадњу, разумијевање и уважавање, што не можемо да видимо на неким другим странама. Дијалог који ћемо водити данас и убудуће заснива се на томе да развијемо путеве те сарадње на најбољи могући начин“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да је основна тема била како ићи даље, развијати капацитете, а област енергетике је нешто што се жели видјети што прије.

„Трагамо за заједничниким пројектима и сигуран сам да ћемо имати успјеха на том плану“, рекао је предсједник Додик, те поменуо и изградњу путева, као и да се види шта се може учинити заједно на развоју фарбика лијекова, те покушати сагледати могућност заједничких пројеката дрвопрераде и дрвне индустрије.

Предсједник Републике је додао да Српска прати оно што Влада Мађарске чини у области демографске политике, гдје се показује као најуспјешнија и жели да имплементира одређене активности на том плану.

„Желим да се захвалим предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану на побољшању статуса српске заједнице у Мађарској, која је показала далеко већи степен подршке него неке друге земље“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да га радује и глобални развој добрих односа Мађарске и Србије и да Српска, као дио српског народа жели да буде дио интегрисаног пројекта.

Предсједник Републике је рекао да су се овом приликом захвалили за подстицај у оквиру пројекта подршке у области пољопривреде од 100 милиона евра, наводећи да се 30 милиона реализује.

Прва фаза, напоменуо је предсједник Српске, већ се реализује, али ће бити прилика да се то покаже тек за двије, три седмице.

„Захвалили смо се за разумијевање показано које смо имали почетком године када смо обезбиједили неопходна средства за подршку буџету што нам је омогућило да све ово вријеме стабилно функционишемо и да наше институције беспријекорно раде“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике  је додао да је захвалан предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану за подршку европском путу БиХ, као и да је био у прилици да га упозна са одређеним политичким развојем ситуације.

„Нисмо о томе много трошили ријечи, јер сматрам да је далеко важније усмјерити се на питања пројеката важних за заједничку будућност“, рекао је  овом приликом предсједник Републике Српске.

Током данашње посјете, након  састанка делегација, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потписали су Заједничку изјаву о сарадњи Републике Српске и Владе Мађарске у којој двије стране потврђују намјеру да ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката.

У част посјете предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана и делегације Владе Мађарске Републици Српској, након састанака, организована је шетња Бањалуком и свечана вечера.