У присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, представници „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ и Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ „Гацко“ склопили су данас у Гацку уговор вриједан више од 360 милиона КМ за заједнички наступ на тржишту електричне енергије.

Уговор су потписали генерални директор ЕРС-а Лука Петровић и вршилац дужности директора РиТЕ „Гацко“ Максим Скоко.

Предсједник Додик је након потписивања уговора рекао да РиТЕ „Гацко“ остаје стратешко предузеће у енергетском систему Републике Српске.

Предсједник Републике Српске је истакао да ће се у наредном периоду радити на проналажењу рјешења која ће обезбиједити дугорочну одрживост производње у том предузећу, као и на обезбјеђењу нове опреме дугорочним пројектима и на обезбјеђењу стручне радне снаге.

„Ово предузеће мора да ради и у будућности, не само због Гацка, него и због цијеле Републике Српске и региона јер нам осигурава стабилност снабдијевања струјом“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је најавио да ће се од наредне школске године у Гацку школовати стручни кадар искључиво за потребе РиТЕ „Гацко“, а биће неопходно и да се дио постојећег кадра преквалификује за потребе тог предузећа.

„Многа питања морају да буду ријешена и охрабрујем Управу да то ради енергично да би направили још оптималнији систем“, истакао је предсједник Додик, наводећи да је важно што је 98 одсто степен сигурности производње у том предузећу.