Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Бањалуци потписивању уговора о изградњи дионице ауто-пута Брчко-Бијељина.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је захвалан конзорцијуму кинеских компанија за спремност да сарађује са Српском и да је од великог значаја што ће сједиште компаније прећи у Бањалуку.

„Кинески партнери су наши добри партнери и зато ћемо остати привржени сарадњи са кинеским компанијама. Сједиште њихове компаније за Европу биће овдје сада у Бањалуци и ми ћемо наставити сарадњу са овом компанијом“, рекао је предсједник Додик након што је потписан уговор о изградњи 17 километара дионице ауто-пута, укупне вриједности 346 милиона 955 хиљада КМ.

Предсједник Републике Српске је рекао да Кинези немају политичка условљавања у сарадњи и да је од великог значаја прелазак кинеске компаније у Републику Српску.

Предсједник Републике је поновио да је приоритет и намјера Српске да од Бањалуке изгради ауто-пут до Бијељине и Србије.

„Као што знате градња моста на Рачи и изградња дионице ауто-пута од Раче до Бијељине је дефинисана и гради се. Остало је да се дефинише и ова траса коју управо завршавамо, дефинисање свих пословних елемената наше стране. Стићемо са те стране до линије Брчко дистрикта, а одатле је већ раније договорена изградња од Вукосавља до друге стране Брчког“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да је начелни договор да Српска гради ауто-пут кроз Брчко дистрикт, али да се још о томе преговара због одређених захтјева бошњачке стране.

„На овај начин смо готово покрили читаву трасу имајући у виду да је траса од Јоховца до Вукосавља тендерисана, тендер се затворио и изабрани су извођачи, али због политичких и неких других процедура чекамо да се дође до коначне одлуке“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је додао да би тиме имали дефинисану ову трасу у цјелини и очекује да ћемо у наредних четири до пет година имати завршену трасу ауто-пута на овим релацијама.

Предсједник Републике је подсјетио да је договорена изградња ауто-пута од Приједора до Бањалуке те да се са кинеским партнерима разговара да се дефинише изградња брзе цесте од Требиња до Фоче и Вишеграда.