Чланови Предсједништва БиХ и високи представник ЕУ Борел разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у региону Западног Балкана. Западни Балкан ће бити једна од главних тема на састанку Савјета за иностране послове ЕУ, који ће бити одржан 10. маја у Бриселу.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили опредијељеност за развијање добросусједских односа и регионалне сарадње, те подржали активно учествовање БиХ у регионалним иницијативама у складу с начелима која се примјењују у Европској унији. У том контексту поздрављено је усвајање Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Овом приликом чланови Предсједништва Босне и Херцеговине су изразили захвалност високом представнику ЕУ Борелу на партнерској и активној улози у реформским процесима. Разговарано је и о наредним корацима који су неопходни да би БиХ испунила потребне реформе за реализацију 14 препорука из Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у Европској унији. Нагласили су да је у овом процесу обавеза свих нивоа власти да се појачају напори како би се провеле реформе које ће побољшати квалитет живота свих грађана у БиХ.

Високи представник за иностране послове и безбједносну политику ЕУ Џозеп Борел позвао је чланове Предсједништва БиХ на убрзанији рад на испуњењу услова из Мишљења Европске комисије, како би се постигао напредак на европском путу. Нагласио је да европске интеграције немају алтернативу за БиХ, као и за остале земље Западног Балкана, и да ће на том путу ЕУ наставити пружати подршку и помоћ. У контексту набавке вакцина преко Европске комисије а под координацијом Аустрије, Борел је потврдио да ће Западни Балкан добити 651.000 Фајзер доза вакцина против коронавируса, а највећи број ће стићи у БиХ, 214.000 доза.