• На састанку је разговарано о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ, те активностима БиХ на њеном европском путу. Разговарано је и о изборној реформи која је потребна за искорак БиХ на путу ка ЕУ. Размијењена су мишљења о питањима владавине права, проведби свих пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон БиХ.

Говорећи о европским интеграцијама, чланови Предсједништва БиХ су поновили да су опредијељени за чланство у ЕУ, те да је обавеза свих нивоа власти да се појачају активности на провођењу реформи које ће побољшати квалитету живота свих грађана у БиХ.

Важне теме данашњег сусрета су биле илегалне миграције и борба против ширења пандемије КОВИД-19. Чланови Предсједништва БиХ су захвалили на досадашњој помоћи САД-а и ЕУ и поновили став да Босна и Херцеговина сматра да је за рјешавање проблема илегалних миграција  најбољи јединствен ЕУ приступ и системско рјешавање овога проблема.

Саговорници су се сложили да је потребно провести реформе које ће бити усмјерене на одржив и убрзан економски раст. Истакнута је важност регионално-економске интеграције која би имала потенцијал за већа улагања и омогућила слободу кретања људи, робе, капитала и пружања услуга.

Замјеник помоћника државног секретара САД-а Палмер и директорка Ајхорст су поновили подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније БиХ у активностима БиХ ка пуноправном чланству у ЕУ. Нагласили су да је 2021. година прилика за промјену Изборног закона, те да ће САД и ЕУ бити савезници нашој земљи у рјешавању овога питања.

Састанку су присуствовали и амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон и шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Затлер.