• Tokom ceremonija predaja akreditivnih pisama istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i država koje novoimenovani ambasadori predstavljaju dobri i prijateljski, te da ima prostora za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa.

Sa ambasadorom Italije razgovarano je o spremnosti ambasadora za dalju saradnju o oblastima od obostranog interesa, posebno na polju ekonomije i kulture, a razgovarano je o evropskim integracijama BiH i stalnoj podršci Italije reformskim procesima ka evropskim integracijama BiH.

U razgovoru sa ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata izražen je obostrani interes za unapređenje ekonomske i spoljnotrgovinske saradnje, te zahvalnost UAE na kontinuisanoj podršci koju pružaju BiH, posebno u donaciji medicinske opreme za suzbijanje širenja korona virusa.

Takođe je naglašena čvrsta opredijeljenost BiH da nastavi ispunjavati uslove za nastavak napredovanja prema punopravnom članstvu u EU čime će postati privlačnija za potencijalne strane investitore i trgovinske partnere.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poželio uspješan mandat ambasadoru Republike Italije u BiH Marku di Ruci i ambasadorki Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiHNabili Abdelaziz Nasir Said Alšemsi.