Предајући акредитиве предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику резидентни је амбасадор Републике Словеније Дамијан Седар рекао да је Словенија чврста заговорница напретка Босне и Херцеговине на њеном путу ка Европској унији.

У том контексту, разговарано је о тренутном словеначком предсједавању Савјетом Европске уније. Амбасадор Седар је рекао како ће се Словенија наставити залагати за убрзање процеса проширења Европске уније у нашем региону, а нарочита пажња предсједавања биће усмјерена ка Босни и Херцеговини.

Словенија ће, као предсједавајућа, настојати радити на социјално-економском јачању регион и на промоцији секторске интеграције држава регион у ЕУ, као што су инфраструктура, транспорт, енергетске везе, истраживања, декарбонизација, дигитализација, кибернетска безбједност и позитивна перспектива за младе.

Саговорници су сложни да су односи Босне и Херцеговине и Републике Словеније традиционално пријатељски и без отворених питања која би отежавала сарадњу двију држава.

На крају церемоније предаје акредитивних писама предсједавајући Додик је амбасадору Седару пожелио успјешан четверогодишњи дипломатски мандат.