Чланови Предсједништва БиХ разговарали су са помоћницом државног секретара САД-а Карен Донфрид, која се налази у посјети земљама Западног Балкана.

Тема разговара је била актуелна ситуација у Босни и Херцеговини, реформски процеси и билатерални односи између Босне и Херцеговине и Сједињених Америчких Држава.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили Влади Сједињених Америчких Држава на константној подршци реформским процесима у Босни и Херцеговини. Поздравили су бројне пројекте које је имплементирала Влада САД-а, како би пружила помоћ социјалном и економском сектору у БиХ.

Помоћница државног секретара Донфрид је поновила посвећеност Сједињених Америчких Држава суверенитету, територијалном интегритету, мултиетничком карактеру и евроатлантској перспективи Босне и Херцеговине. Позвала је на учешће свих нивоа власти у реформама које ће обезбиједити ЕУ кандидатски статус за Босну и Херцеговину.

Помоћница државног секретара Донфрид нагласила је партнерску и активну улогу Владе САД-а конструктивном дијалогу и реформама кроз бројне америчке институције и организације, које су присутне у БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ су поновили опредијељеност европском путу Босне и Херцеговине, дијалогу кроз реформски процес и борби против корупције, у циљу напретка и побољшања живота свих грађана.

Саговорници су разговарали и о одржавању општих избора у октобру ове године, те о присуству Мисије АЛТЕА у Босни и Херцеговини.

У име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, састанку је присуствовао савјетник Славен Ковачевић.