Чланови Предсједништва БиХ су разговарали са предсједницом Европске комисије о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини у контексту процеса приступања Европској унији. Предсједница Фон дер Лејен је честитала члановима Предсједништва БиХ на препоруци Европске комисије да се Босни и Херцеговини додијели кандидатски статус и одала признање за напоран рад и ангажман на реформском путу земље.

Предсједница Фон дер Лејен је рекла да je објављивањем годишњих извјештаја Европске комисије о напретку земаља Западног Балкана на европском путу и усвајањем резолуције Европског парламента о проширењу, Европска унија још једном потврдила перспективу Босне и Херцеговине и земаља региона у Европској унији. Европске институције су потврдиле значај региона за ЕУ и континуирану подршку и солидарност по питању стратешких изазова. У том контексту, предсједница Европске комисије је најавила намјеру да се и земље региона укључе у заједничко рјешавање енергетске кризе на континенту.

Саговорници су поздравили наставак сарадње у оквиру Берлинског процеса и парафирање три споразума, за које је Предсједништво БиХ данас дало сагласност.

Чланови Предсједништва БиХ су поздравили одлуке кључних институција Европске уније и истакли њихов значај за Босну и Херцеговину, као и најављене пакете буџетске подршке за ублажавање енергетске кризе и њен утицај на домаћинства и бизнисе. Најављеним инвестицијама ојачаће се партнерски однос и сарадња, када су у питању стратешки изазови, као што је енергетска криза, речено је сусрету.

Чланови Предсједништва БиХ су поновили преданост и посвећеност европском путу земље и реформском процесу. Изразили су захвалност предсједници Европске комисије на континуираној подршци и личном ангажману да се Босни и Херцеговини додијели кандидатски статус, који ће дати позитиван импулс у рјешавању кључних питања на добробит свих грађана земље.