Чланови Предсједништва БиХ су разговарали са предсједником Адером који борави у посјети мађарским војницима у саставу ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини. Овом приликом су захвалили на ангажману мађарског контингента у мисији очувања мира и стабилности у БиХ. Чланови Предсједништва БиХ су истакли и значајну улогу Мађарске у оквиру Вишеградске групе, нарочито сада, када предсједава Групом.

Теме разговора су били билатерални односи између Босне и Херцеговине и Мађарске,  пандемија Ковидом-19, миграције на европском континенту и демографска слика у БиХ и Мађарској. Чланови Предсједништва БиХ су поздравили добре билатералне односе и сарадњу те изразили наду да ће се она наставити и у будућности. У том контексту подржали су развој укупних односа у свим областима од заједничког интереса, нарочито на политичком, привредном и културном плану.

Саговорници су размијенили мишљења о посљедицама пандемије Ковид-19 те изазовима у процесу вакцинације становништва. Чланови Предсједништва БиХ захвалили су мађарским властима на благовременој донацији вакцина и заштитних средстава у борби против вируса Ковид-19.

Тема разговора су биле и миграције, гдје је констатован значајно смањен прилив миграната  у односу на исти период прошле године, као и побољшање услова за смјештај мигранта који се налазе у БиХ.

Разговараној је и о изазовима са којима се БиХ и Мађарска сусрећу када је у питању одлазак становништва и негативни природни прираштај, те о модалитетима за побољшање демографске слике у обје земље.

Предсједник Адер је поновио континуисану подршку и помоћ Мађарске Босни и Херцеговини и истакао да ће се она наставити и у будућности.