Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић присуствовали су свечаном састанку лидера поводом 10. годишњице Брдо – Бриони процеса на Брду код Крања. Домаћин овогодишњег сусрета је предсједник Републике Словеније Борут Пахор, а кодомаћин предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић. Свечаном састанку су присуствовали и лидери осталих земаља учесница Брдо – Бриони процеса – Александар Вучић, Илир Мета, Мило Ђукановић, Стево Пендаровски и Вјоса Османи.

На свечаном састанку су усвојени закључци којом се потврђује преданост Брдо – Бриони процесу. Истакнут је значај процеса у јачању добросусједских односа, те у промовисању европске перспективе Западног Балкана. Проширење ЕУ на земље региона је геополитичка нужност и најважнији предуслов за стабилну, перспективну и одрживу будућност Европе, речено је на сусрету.

Од протеклог састанка лидера Брдо – Бриони процеса, прије двије године, појавила се пандемија вируса корона, која је изазвала негативне ефекте на економију и друштвени и социјални систем земаља учесница процеса. Евидентиран је напредак у процесу опоравка од пандемије и имунизацији становништва. Истакнута је потреба да се опоравак искористи као прилика за зелену и дигиталну транзицију, која ће довести до одрживијег развоја, а тиме и боље перспективе за млађе генерације.

Поздрављено је усвајање Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан у октобру 2020. године, који ће, кроз развојне пројекте, обезбиједити значајна средства за овај регион.

Поновљена је заједничка стратешка визија слободне, јединствене и мирне Европе, те посвећеност миру, стабилности и добросусједским односима.

Закључено је да проширење ЕУ на Западни Балкан приоритет, те да процес треба убрзати и обезбиједити активнији ангажман ЕУ са свим земљама чланицама региона, како би испуниле услове за чланство у ЕУ.

Поздрављена је намјера Републике Словеније да одржи Самит ЕУ – Западни Балкан током свог предсједавања Савјетом Европске уније, те намјера да укључи земље западног Балкана у Конференцију о будућности Европе, која је почела 9. маја 2021. године.