Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија разговарали су данас у Новом Граду са руководством општине.

Предсједница Републике Српске рекла је да су институције Српске уз општину Нови Град и да ће подржати све пројекте значајне за грађане ове локалне заједнице, та да је на састанку разговарано о 12 пројеката важних за Нови Град.

Предсједница Цвијановић је захвалила начелнику општине Мирославу Дрљачи и његовим сарадницима на посвећености побољшању услова живота у овој локалној заједници и доброј сарадњи са институцијама Републике Српске.

„Данас смо разговарали о конкретизацији неколико пројеката који су спремни и који ће веома брзо ићи у реализацију. Оно што очекују ученици, наставници и родитељи је обезбјеђење новца за столарију у Основној школи `Вук Караџић`. Ово ускоро иде на одобравање Владе Републике Српске, а након тога и на финансирање“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске истакла је се нада да ће адаптација бити обављена током љетњег распуста.

„Договорили смо финансирање, већим дијелом из Кабинета, а мањим дијелом из буџета општине, проширења капацитета Дјечијег вртића `Пчелица Маја`“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је подсјетила да је општина Нови Град ушла у програм јавних инвестиција Владе Републике Српске пројектом вриједним 700.000 КМ за пјешачку зону и реконструкцију дијела путног правца.

„Оно за чим је исказана потреба и за шта се очекује подршка републичких институција је санација путних праваца у сеоском подручју“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је у Новом Граду спреман пројекат изградње трга у склопу комплекса гдје је централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске за шта је, такође, потребна подршка институција Републике Српске.

Након састанка, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија су са представницима општине посјетили двије хранитељске породице у насељу Млакве.