Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић озваничили су укидање наплатне рампе на магистралном путу Требиње – Херцег Нови.

Предсједница Републике изјавила је након озваничења да је укидање путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог велики подухват у функцији боље сарадње, разумијевања и олакшица за грађане и привреду.

Предсједница Цвијановић је рекла да укидање путарине много значи у финансијском смислу посебно за грађане или привреду локалног карактера с обзиром на то да су то људи који чешће прелазе границу и одлазе на црногорско приморје.

„Ми смо упућени једни на друге и ово је начин да покажемо да та упућеност не смије да трпи било какву баријеру. Заиста сам захвална, мислим да је ово велики гест“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да веома цијени овај гест Црне Горе, који ће много значити и за грађане и привреду.

„Ово је гест који се уклапа у наше добре пријатељске односе у којима желимо да уклањамо баријере, а не да их постављамо. Мислим да је ово прави начин да се тако нешто постигне“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла заједнички рад на уклањању инфраструктурних баријера и додала да ће бити пројеката који ће значити боље повезивање и бољу саобраћајну и путну комуникацију.

„Исто тако размишљамо и срећна сам што је најављено да ће се након много година ревитализовати авио–линија која је била на релацији Бањалука-Тиват“, рекла је предсједница Цвијановић.

То ће, како је оцијенила, много значити за туризам Црне Горе, али и за Републику Српску и БиХ, зато што ће бити остварена двосмјерна комуникација, која ће бити олакшана.

Предсједница Цвијановић је истакла опредјељење да односи између Српске и Црне Горе буду квалитетни и добри, поготово да се повежу инфраструктурно и ојача привреда, као и да се појача политичко разумијевање.

Предсједница Српске је оцијенила да предстоји много рада да се поправи ниво спољнотрговинске размјене, истакавши да је лоша инфраструктура или лоша повезаност један од највећих проблема, односно препрека подизања нивоа те размјене.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је ово данас велики дан и почетак уклањања разних баријера, почетак неког новог времена у којем Република Српска и Црна Гора желе тијесно да сарађују и да то буде на добробит грађана и Српске и Црне Горе.

„Мислим да ћемо руку под руку сарађивати и у будућности и да ће од тога наши грађани имати само корист“, нагласила је предсједница Републике и додала да Српска има много тога да понуди црногорским, али и европским туристима, било да је ријеч о зимовању, вјерском туризму, екстремним спортовима, бањским центрима.

Предсједница Цвијановић је истакла да су људи из Републике Српске усмјерени на црногорско приморје, али да има и толико тога што може да се открије у Српској.
„Ако то привлачи европске туристе, зашто не би привукло наше комшије, браћу из окружења“, рекла је предсједница Цвијановић.

Озваничењу укидања путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог присуствовали су и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсјeдник Општине Херцег Нови Стеван Kатић.

Након озваничења укидања путарине, предсједница Републике присуствовала је радном ручку са предсједником Владе Црне Горе и предсједником Општине Херцег Нови.