Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетили су данас Kозарску Дубицу и Kостајницу након што су ове локалне заједнице претрпиле оштећења од земљотреса који је данас погодио Петрињу у Хрватској.

Предсједница Републике Српске изјавила је данас у Kозарској Дубици да је најважније да у Републици Српској није било жртава од посљедица јаког земљотреса који је данас погодио Хрватску.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је у Kозарској Дубици оштећен велики број јавних објеката, али и приватних домаћинстава, кућа и станова.

„Овдје смо да дамо подршку локалним властима јер нас сад чека санација све ове штете, измјештање одређених служби, организовање нормалног живота уз претпоставку да ће се смирити ово што је задесило регион“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике након обиласка Kозарске Дубице, обишла је Kостајницу.

Предсједница Цвијановић рекла је да је на јавним и приватним објектима у овој општини забиљежена већа материјална штета након земљотреса који се данас догодио у Хрватској и осјетио у широј регији, те да ће сутра бити одржан састанак на којем ће бити процијењена ситуација и утврђене активности на санацији.

Предсједница Цвијановић је навела да ће представници Републичке дирекције за обнову и изградњу и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске утврдити сљедеће активности на учвршћивању објеката, њиховој санацији и припреми за пуну употребу.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио да ће Влада Српске на сутрашњој сједници донијети одлуку да материјално помогне општинама Козарска Дубица и Костајница које су претрпјеле штету у данашњем земљотресу, те оцијенио да су републичке институције у првој реакцији након природне непогоде адеквадно одговориле.

– Немамо људске жртве и зато можемо бити задовољни. Људске животе не можемо надкнадити, а материјалну штету можемо – рекао је за АТВ Вишковић.