Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетили су данас украјинску Цркву Преображења Господњег и састали се са представницима украјинске заједнице у Прњавору.

Предсједница Цвијановић рекла је да се Република Српска ставља на располагање украјинским удружењима и цркви како би се помогло народу у Украјини.

„Знајући да данас живимо у свијету који је немилосрдан и у којем имамо различите појаве разумијемо да постоји посебна брига у украјинској заједници у оквиру Републике Српске и БиХ и зато смо хтјели да кажемо да се стављамо на располагање овдје, као што су се многе земље укључујући и Украјину ставиле на располагање нашим људима током свих страдалничких времена“, истакла је предсједница Републике.

Предсједница Српске је навела да је на данашњем састанку у Прњавору којем су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Републике Српске, представници општине Прњавор и украјинске националне заједнице, договорени конкретни кораци да се помогне украјинском народу који подразумијевају заједничке активности локалних и републичких власти, удружења и свештенства.

„То је један хуманитарни аспект, прихват људи, избјеглица, евентуално прихват дјеце која би овдје могла да проведу неко вријеме, финансирање трошкова и обавеза од стране републичких институција, прикупљање конкретне хуманитарне помоћи коју ћемо усмјеравати преко канала који већ постоје и које удружења и црква већ познају, али и преко оних који имају глобалнији приступ“, појаснила је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је рекла да даје подршку раду украјинских удружења и ономе што је важно на унапређењу њихове позиције, а посебно његовању и очувању идентитетских обиљежја.

„Украјинска заједница у Републици Српској његује и има добре мостове сарадње са својом праотаџбином или матицом“, истакла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је додала да је општина Прњавор, позната и као „Мала Европа“, увијек била сигуран, стабилан дом не само за конститутивне народе, него и за бројне мањинске народе који у њој живе.