Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић положила је јуче у Бањалуци вијенац на Спомен-обиљежју „Живот“ поводом обиљежавања 29. годишњице смрти 12 бањалучких беба.

Предсједница Републике Српске истакла је да институције Српске никада не смију да забораве тешку трагедију страдања 12 беба у Бањалуци 1992. године.

„Институције Републике Српске не смију заборавити једну овако тешку трагедију која је породична, али ово је и трагедија Републике Српске“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је нагласила да је смрт бањалучких беба намјерно изазвана од свјетских моћника, те да се о томе никада не смије престати говорити.

„Ово није резултат неких тешких битака, већ одлуке која је требало да буде донесена, а није, како би било хумано очекивати у тешким ратним временима“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је подсјетила да је међу страдалим бебама било дјеце која припадају породицама различитих националности, што довољно говори.

Предсједница Српске је истакла да Република Српска треба да памти, да јача себе и своје институције, да са свима ради и сарађује, али да највише вјерује у себе и у свој капацитет.

Предсједница Републике је указала на обавезу свих да памте овако тешке датуме, да се из тога извуку озбиљне поуке.

„Да разумијемо да нас је неко некад ставио у један међународни наметнути измишљени концепт и да су због тога услиједила сва она страдања и све оне неправде које смо морали да преживимо. И данас доживљавамо различите неправде, али је наша обавеза да јачамо Републику Српску“, истакла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је закључила да не смију бити заборављени ни сви они људи који су несебично давали подршку, трудили се и настојали да допреме кисеоник и да буду на услузи грађанима и породицама.