Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци централној свечаности поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

У обраћању на централној свечаности у бањалучкој касарни „Козара“, предсједница Цвијановић је истакла да је 12. мај један је од најзначајнијих датума у новијој историји српског народа.

„Тога дана, прије тачно 30 година, формирана је Војска Републике Српске – Војска која је одбранила територију Републике Српске и право нашег народа да живи слободно, да остане и опстане на својим вијековним огњиштима“, нагласила је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је навела да њену славну традицију данас са поносом баштини Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

„Двоглави орао на вашим униформама и обиљежјима свједочи о континуитету Војске Републике Српске, која и данас живи у срцима њених храбрих бораца, као и у срцима свих нас“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је нагласила да Војска Републике Српске није отишла у историју, она живи и живјеће све док се окупљамо и сјећамо наших хероја, неустрашивих бораца, док памтимо „Коридор живота“, битку за бебе, Митровданске офанзиве и друге величанствене подвиге и операције.

Од самог настанка, нагласила је предсједница Републике, Војска Републике Српске била је народна војска, састављена од обичних људи који су бранили своје породице, своје куће, села и градове.

„Они нису били, нити су могли да буду агресори у сопственим двориштима, својим шумама и њивама, у земљи својих предака. Многи од њих чували су своја огњишта од злогласних исламских бораца из јединице ‘Ел Муџахид’, који су долазили из Индонезије, Ирана, Саудијске Арабије и других земаља хиљадама километара удаљених од нас“, подсјетила је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је указала да су из изопачене сарајевске визуре, ти исти страни ратници били браниоци, а агресорима ословљавају мјештане који су од њих бранили своја села и куће, породице и комшије.

„И не говорим ово да бисмо се било коме правдали, или да бисмо било кога провоцирали, већ да укажем на одсуство елементарне логике и парадокс државе у којој и данас живимо. Говорим и зато што никада и никоме не смијемо дозволити да вријеђа Војску Републике Српске и њену часну улогу у Одбрамбено-отаџбинском рату“, истакла је предсједница  Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да нико нема право да доводи у питање територију, надлежности, имовину и интегритет Републике Српске, за коју је живот дало више од 23 хиљаде бораца Војске Републике Српске.

„Због тога им дугујемо вјечну захвалност и вјечан помен. Захвалност и поштовање дугујемо и онима који су на линијама фронта оставили своје здравље и дијелове свога тијела“, рекла је предсједница Републике.

Да није било 12. маја 1992. године, истакла је предсједница Цвијановић, не би било ни 21. новембра 1995. године, дана када је Република Српска у Дејтону међународно верификована као равноправан ентитет, док би 9. јануар остао историјска успомена, а не величанствени празник који грађани с љубављу прослављају широм Републике Српске.

„У тридесет година дугој историји Републике Српске имамо много великих и важних датума и сваки од њих данас обиљежавамо у миру и слободи заслугом најбољих синова Републике Српске, који су се окупили прије тачно 30 година.

Свим борцима Војске Републике Српске, припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и грађанима честитам Дан Војске Републике Српске, уз жељу да заједно чувамо традицију наше славне војске, као и Републику Српску коју је она одбранила. Живјела Република Српска!“, поручила је предсједница Републике Српске.