Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 78. годишњице мисије „Халијард“ у Бољанићу код Добоја.

Предсједница Републике Српске истакла је да је веома срећна што је Бољанић постао традиционално мјесто окупљања, јер се на тај начин враћа барем дио дуга нашим славним сународницима захваљујући којима су Срби били и остали на правој страни историје.

„Окупили смо се данас у Бољанићу, на Озрену, како бисмо заједно обиљежили 78 година од једне од највећих акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија током Другог свјетског рата“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је подсјетила да је мисија „Халијард“, позната и као операција „Ваздушни мост“, трајала од маја 1944. до фебруара 1945. године на територији окупиране Краљевине Југославије.

„На овом мјесту, у јесен 1944. године, за само десетак дана изграђен је импровизовани аеродром са кога је крајем те и почетком наредне године, у три наврата, евакуисано око 60 савезничких пилота. Поред 15. ваздухопловног корпуса америчке војске и Југословенске војске у отаџбини, велики допринос операцији дало је цивилно становништво ових слободарских крајева“, навела је предсједница Српске.

Предсједница Републике је нагласила да су о њиховом доприносу најљепше писали евакуисани амерички пилоти који су били одушевљени гостопримством, љубазношћу и пријатељским односом простодушних и храбрих српских сељака.

„Ове непобитне историјске чињенице свједоче о огромној жељи нашег народа и сваког нашег човјека да допринесу коначној побједи над идеологијама зла из тог периода. Управо ти људи оставили су нама и свим будућим генерацијама огроман морални и симболички капитал који смо дужни да чувамо и његујемо“, указала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да су оставили и успомену на златни период српско-америчких односа, као и на заједничке вриједности које баштине наши народи, на основу којих се у будућности може унаприједити сарадња и разумијевање, те да је зато веома важно са овог мјеста заједно послати поруку мира како на овим просторима, тако и у цијелом свијету.

„У тешким и сложеним околностима, којима свакодневно свједочимо, од пресудног значаја је да над конфликтима превладају мир, дијалог и боље разумијевање између народа и држава. Припадам народу који добро зна колика је цијена сукоба и зато непрестано позивамо на дијалог и разговор, јер је то једини начин на који можемо ријешити отворена питања у БиХ“, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је нагласила да без мира и стабилности нема ни економског развоја, нити боље будућности за генерације које долазе.

„Храбро корачајући у будућност увијек ћемо памтити нашу херојску прошлост и велике историјске подвиге, какав је несумњиво и операција `Халијард`“, закључила је предсједница Српске.