Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је вечерас, у Банском двору, свечаној академији поводом 30 година постојања Радио-телевизије Републике Српске.

Предсједница Републике истакла је да је Радио-телевизија Републике Српске настала у сложеним временима за српски народ на овим просторима.

„На данашњи дан, прије тачно три деценије, из бањалучког студија емитован је први дневник РТРС-а. Убрзо након тога, већ наредног мјесеца, емитовање је започео и паљански `Канал С`, да би крајем 1993. године био успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио телевизије“, истакла је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је навела да би се овако у најкраћем описао процес рађања јавног сервиса Републике Српске, али да сви знају да је иза овог великог подухвата стајало много више напора, него што би се описало кроз двије реченице, као и личног и колективног ангажмана, храбрости, посвећености, стручности и патриотизма оних који су учествовали у том процесу.

„И када то кажем, мислим на руководство и уредништво, као и на запослене попут новинара, сниматеља, монтажера, тонаца и других вриједних људи на којима почива програм сваке телевизије. Њихова је заслуга што смо данас овдје и што обиљежавамо овај значајан јубилеј и због тога им, као друштво, дугујемо вјечну захвалност“, нагласила је предсједница Републике.

Предсједница Српске је истакла да је Радио-телевизија Републике Српске била непосредни свједок турбулентних и важних историјских догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата, а њени новинари редовно су извјештавали са првих линија фронта.

„И управо из тих нераскидивих веза са Републиком Српском, која је тек три мјесеца старија од свог јавног сервиса, произилазе кредибилитет, значај и углед који РТРС ужива широм Републике“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да се много тога промијенило у 30-годишњој историји РТРС-а, али служење јавности и грађанима Српске, као њена суштинска улога и мисија, остали су заштитни знак ове телевизијске куће.

„Поносна сам на све што смо претходних година заједнички урадили на унапређењу услова и модернизацији нашег јавног сервиса. Технички, технолошки, кадровски и програмски Радио-телевизија Републике Српске стасала је у савремену медијску кућу, способну да адекватно одговори на све професионалне изазове“, нагласила је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је изразила увјерење да ће Радио-телевизија Републике Српске и у наредном периоду наставити путем развоја, те објективног и благовременог информисања јавности, у складу са свим стандардима савременог извјештавања.

„Руководству, уредницима, новинарима и свим запосленим честитам 30 година Радио-телевизије Републике Српске. Желим вам да останете јавни сервис свих грађана и један од најснажнијих информативних стубова Републике Српске“, додала је предсједница Републике.