Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Костајници код Добоја свечаном обиљежавању завршетка изградње прве дионице ауто-пута на паневропском Коридору “Пет це” кроз Републику Српску.

Предсједница Републике Српске рекла је да се Српска сваким новим километром ауто-пута приближава реализацији пројекта мреже ауто-путева Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је рекла да се иде ка циљу којем се Република Српска запутила када је планиран и креиран пројекат изградње мреже ауто-путева у Републици Српској.

Предсједница Републике је истакла да пролазак ауто-пута кроз локалну заједницу подразумјева њен убрзан развој, а Српска тиме показује стабилност својих институција које су у стању да са локалним иституцијама реализију овако важне пројекте.

Предсједница Републике Српске је изразила захвалност због могућности да Српска приступа страном финансирању, истичући да Република редовно враћа оно што узима да би реализовала важне пројекте.

Предсједница Цвијановић је захвалила представницима Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке, наводећи да су они значајно допринијели развоју мрежа ауто-путева Републике Српске.

„Захваљујем се и Влади Републике Српске, нашим јавним предузећима, институцијама, који су показали потентност да се врати оно што се узме и да Република Српска никада није каснила у извршавању својих међународних обавеза. То није само случај са ЕБРД, са ЕИБ, то је случај и када је у питању Свјетска банка и Међународни монетарни фонд“, истакла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је истакла да је поносна на ту способност Републике да узме одређен зајам да би изградила велики стратешки пројекат, а након тога успијева све то да враћа, али и планира друге пројекте.

Према ријечима предсједнице Српске, Република Српска данас изгледа другачије него што је изгледала када је започела изградња првог километра ауто-пута.

„То је понос и власништво свих грађана Републике Српске. Институција које су имале и визију и идеју и храброст да започну такве пројекте, али исто тако их реализују и онда када су времена тешка“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је додала да Српска жели да се изграђује сваки дио наше регије и буде повезана са Европом и Европском унијом.

„Желимо да нико никоме не блокира било какве пројекте, без обзира да ли је ријеч о онима у оквиру БиХ или је ријеч о онима који се реализују у земљама нашег окружења и то јесте наша политика“, рекла је предсједница Српске.

Грађанима Српске, предсједница Републике пожељела је срећне километре ауто-пута.

„Желим да брзо дођемо до циља и желим да Република за коју годину опет изгледа много другачије у односу како изгледа данас. Као што данас изгледа много другачије у односу на вријеме када смо започињали ове важне пројекте“, закључила је предсједница Републике.