Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у бијељинском насељу Велика Обарска, свечаности поводом изградње дионице ауто-пута Бијељина – Рача.Предсједница Републике Српске изјавила је да ова модерна саобраћајница није само заједнички подухват Влада Српске и Србије ради што боље економске и инфраструктурне интеграције, него и симбол националног јединства и круна никада бољих и садржајнијих односа. „Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обиљежимо почетак изградње ауто-пута који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију“, рекла је предсједница Републике. Предсједница Цвијановић је навела да Република Српска никада није крила да је повезивање са Србијом у сваком погледу њен витални интерес и стратешки циљ.

„Али, наша сарадња није нити ће икада бити на било чију штету, баш као што није ни овај ауто-пут који ће бити од користи свим народима, прије свега у БиХ и Србији, али и много шире од тога“, нагласила је предсједница Српске. Предсједница Републике је рекла да је поносна на све заједничке пројекте са Србијом широм Републике Српске, али и на испружену руку према другима, која никада није била знак слабости, већ одраз снаге и одговорности. „Градећи путеве желимо да градимо мостове сарадње и добре односе са свима у региону“, истакла је предсједница Цвијановић, изразивши срећу и понос што су данас највиши званичници Српске и Србије окупљени овим великим и важним поводом. Предсједница Српске је напоменула да сложене глобалне околности какве су данас додатно скрећу пажњу на неопходност очувања мира и стабилности на овим просторима.

„У овим тешким и неизвјесним временима, посебно је важно да искористимо сваку развојну шансу која нам се укаже, а једна од њих је свакако и Отворени Балкан којем тежи и Република Српска“, нагласила је предсједница Републике. Предсједница Републике Српске је рекла да је увјерена да би сви народи у БиХ и привредници у оба ентитета имали вишеструке бенефите од чланства у овој регионалној иницијативи. „Баш као што сам сигурна да енергетски и инфраструктурни пројекти које реализујемо заједно са Србијом никога не угрожавају, већ свакоме доносе корист“, навела је предсједница Цвијановић. Предсједница Српске је истакла да Република Српска јесте и увијек ће бити отворена за дијалог, али никада неће пристати на наметања.

„Зато ћемо наставити да заједно градимо хидроцентрале, аеродроме, путеве и гасоводе, јер никада нећемо допустити да мржња и деструкција према Србији и Српској угрозе наш економски развој“, истакла је предсједница Републике. Предсједница Цвијановић је рекла да не постоји ништа логичније и природније од међусобне братске сарадње и зато ће она у будућности јачати, не правдајући се ама баш никоме због тога. „Срећна сам што данас започињемо изградњу овог ауто-пута, јер је то још један важан корак у правцу нашег снажнијег повезивања. Ова модерна саобраћајница сутра ће повезивати Бијељину и Рачу, а за неколико година биће само једна дионица на ауто-путу од Бањалуке до Београда. Увјерена сам да је то наш заједнички сан, који ће у најскоријем могућем року постати реалност“, поручила је предсједница Републике.