Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарали су данас у Бањалуци са делегацијом Мађарске, коју је предводио замјеник министра спољних послова и спољне трговине Левентe Мађар.

На састанку у Палати Републике, разговарано је о првом Програму подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, актуелним политичким и економским приликама у Републици Српској, БиХ, регионалној сaрадњи, eвропским интеграцијама те могућностима унапређења сарадње у различитим областима.

Званичници Републике Српске изразили су захвалност Влади Мађарске и премијеру Виктору Орбану, с којим је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик раније договорио програм привредне подршке Републици Српској путем којег ће, између осталих,  домаћи пољопривредни произвођачи моћи да остваре субвенције за куповину механизације, опреме и алата мађарске производње.

Предсједница Цвијановић, овом приликом, истакла је да Републику Српску и Мађарску веже искрено пријатељство, политичко разумијевање, као и традиционалне вриједности, изразивши увјерење да ће дугогодишња добра сарадња на различитим пољима бити интензивирана и унапријеђена у нарeдном периоду.

Састанку су присуствовали државни секретар у мађарском министарству спољних послова и спољне трговине Петер Стараи, амбасадор Мађарске у  БиХ  Кристиjан Поса, амбасадор Мађарске у САД Саболч Такач и министри у Влади Републике Српске, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар финансија Зора Видовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.