Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у свом кабинету са државним секретаром Краљевине Шпаније за Европску унију Хуаном Гонзалес – Барба Пером /Juan Gonzales-Barba Pera/ о актуелним политичким изазовима у Републици Српској и БиХ, те импликацијама на процес европских интеграција.

Током састанка је констатована потреба унапређења нивоа политичког дијалога у БиХ и хармонизованог дјеловања надлежних институција, како у погледу европских интеграција, тако и у контексту спровођења важних реформи у домену владавине права и побољшања социо – економске ситуације у оба ентитета.

У разговору са државним секретаром Шпаније за Европску унију, предсједница Цвијановић је истакла да је Република Српска посвећена европском путу, у складу са правилима усаглашеног механизма координације европских интеграција у БиХ, који подразумијева пуно поштовање уставног поретка и надлежности различитих нивоа власти у БиХ.

На састанку је било ријечи о 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије за БиХ, потреби заузимања реалног и прагматичног приступа у погледу њиховог испуњавања, те неопходности избалансираног приступа званичног Брисела према интересима сва три конститутивна народа у БиХ.

Овом приликом, предсједница Цвијановић изразила је пуну опредјељеност институција Српске ка дијалогу, очувању мира и стабилности, нагласивши да од досљедног поштовања Дејтонског споразума и Устава БиХ зависе бројни реформски процеси, као и пуна функционалност заједничких институција у БиХ.