Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је јуче у Палати Републике са министром економског развоја у Влади Црне Горе Јаковом Милатовићем и министром финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојком Спајићем.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је сарадња приватног сектора у Српској и Црној Гори одлична, те да предстоји додатно јачање институционалних веза.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је то нешто што грађани очекују, јер знају да од добро постављених институционалних веза могу да проистекну само добри пројекти.

„Опредијељени смо да његујемо регионалну сарадњу. Постоји потреба јачања односа свих земаља у региону, посебно за сарадњом која ће значити бољу инфраструктуру и бољу привредну повезаност“, рекла је предсједница Српске.

Кад је ријеч о инфраструктурним пројектима, предсједница Републике је истакла да је један од приоритетних и за Републику Српску и за Црну Гору изградња пута, за шта су одређене предрадње већ започеле.

„Пројекат се односи на пут Брод на Дрини-Фоча, односно Хум-Шћепан поље. То је отприлике 20 километара у Српској и 25 километара у Црној Гори. Пројекат је врло захтјеван и задовољна сам што је Европска комисија финансирала дио који се односи на израду пројектне документације. Сада предстоје све друге етапе и фазе да би се могло ући у реализацију пројекта који је предвиђен 2023. године“, напоменула је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је истакла да посебно радује најава успостављања чартер лета између Бањалуке и Тивта, за шта су грађани посебно заинтересовани.

„Предстоји нам доста посла на побољшању и јачању наше спољнотрговинске размјене. Заједно смо констатовали да је она на забрињавајуће ниском нивоу, с обзиром на то колико смо близу једни другима и шта бисмо могли једни другима да понудимо“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је нагласила да је циљ да сва важна питања буду пребачена на терен двије владе, те да се сваком од њих оперативно приступи.

„Констатовали смо и да нема никаквих посебних отворених политичких питања између Српске и Црне Горе, ни проблема који нас оптерећују. Имамо чист терен да радимо и сарађујемо“, поручила је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је додала да је данашњи састанак био прилика и за размјену мишљења о одређеним питањима која се односе на стање на међународним финансијским тржиштима.

Предсједница Републике је напоменула да је са министрима из Црне Горе разговарала о томе колики је значај још једног позиционирања Републике Српске, овај пут на Лондонској берзи, те обезбјеђивања средстава на тај начин.

Састанку је присуствовала и министарка трговине и туризма у Влади Републике Српске Сузана Гашић.