Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Београду са министром спољних послова у Влади Републике Србије Николом Селаковићем.

Предсједница Српске је изјавила да је велика узданица за све у Српској то што је Србија стабилна и јака и зна шта ради.

Предсједница Цвијановић је истакла да су на највишем могућем нивоу у неколико посљедњих година институционална веза, политичко разумијевање и економска подршка која долази из Србије према Републици Српској.

„Kористим и ову прилику да се захвалим у име институција и грађана Републике Српске на таквој подршци. Добро је за нас у Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна и јака, да зна шта ради, да располаже свим алатима којима је неопходно данас да располаже једна модерна држава и то представља велику узданицу за све нас“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је истакла да је, уз све што Србија и Српска раде заједно, као што је обиљежавање важних заједничких датума из историје, много и оних практичних ствари које се дешавају на релацији Србија – Српска.

Предсједница Српске је изразила задовољство што је данас договорено још неколико ствари које представљају искорак када је у питању заједнички однос према заједничкој дијаспори, а тиче се јачања таквих веза, али и адекватног представљања Српске и Србије, те очувања националног идентитета у дијаспори.

„Уз пуну захвалност за све оно што ћемо радити заједно иде и наша подршка из Републике Српске свима који ће бити укључени у овај пројекат када је у питању школство, национална група предмета – српски језик, национална географија, историја – оно о чему морамо да учимо нашу дјецу која живе изван Републике Српске, Србије или неких других крајева у којима живе Срби“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је изразила захвалност за економску подршку и помоћ Србије Републици Српској у претходним годинама и подсјетила да је много покренутих инфраструктурних пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике.

„Важно је да се реализује све ово јер то обезбјеђује бољи живот грађана, али је ово била и прилика да упознамо министра и његове сараднике о изазовима са којима се сусреће Република Српска, односно цијела БиХ“, рекла је предсједница Српске.