Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је јуче у Палати Републике са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем.

Предсједница Републике Српске изјавила је да постоји велики простор за повећање спољно-трговинске размјене између Републике Српске и Црне Горе, те да су институције опредијељене да раде на том питању.

Предсједница Цвијановић је нагласила да постоји читав низ значајних инфраструктурних пројеката на којима Српска и Црна Гора могу сарађивати, те као посебно значајан истакла изградњу магистралог пута Фоча-Хум.

Према ријечима предсједнице Републике, ово ће бити суштински важна веза и за грађане Републике Српске и БиХ, с једне, и Црне Горе, с друге стране.

„Данашњи разговор био је у функцији онога што треба урадити да бисмо побољшали односе и да бисмо се боље разумијели“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је са премијером Црне Горе разговарала о томе како да природну упућеност једних на друге подигну на виши ниво и обезбиједе читаву логистику да би ствари могле да се реализују.

„За поздравити је активност коју смо заједно озваничили, а то је укидање наплате путарине да би се обезбиједила лакша и јефтинија комуникација наших грађана са Црном Гором. С обзиром да идемо у сусрет туристичкој сезони, разговарали смо о спремности Црне Горе за пријем туриста“, напоменула је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да је то посебно важно за грађане Српске, који су традиционално наслоњени на Црногорско приморје.

Предсједница Цвијановић је навела да та веза треба да буде двосмјерна, те позвала грађане Црне Горе да одмор проведу у мноштву туристичких садржаја у Републици Српској, почевиши од добрих бањских центара, планина, екстремних спортова, вјерског туризма и другог.

„Радује нас планирано увођење авио-линије која ће додатно побољшати могућност наших људи на путују. Наша жеља је да међусобне односе подигнемо на највећи могући ниво, да то буде природна веза као што је и са Србијом, али и да развијамо оно што је регионална сарадња на сваки могући начин“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је додала да при томе треба да се користе и ресурси ЕУ који дају одређене могућности да се јачају такве регионалне или међудржавне везе.

„Ми смо овдје на располагању за сваки економски пројекат знајући да су наши привредници већ упућени једни на друге, али да им често треба управо та логистика која долази од самих институција“, објаснила је предсједница Републике.

Састанак је, рекла је предсједница Цвијановић, био прилика да премијера Црне Горе упозна са политичком ситуацијом, те истакне да су институције Српске стабилне и функционалне, као и да Влада Републике Српске ради свој посао.

„Имали смо тешке изазове у претходном периоду обиљеженом пандемијом, али смо успјели проћи кроз тај период прилично стабилно. Наше болнице су функционисале, наш здравствени сектор јесте трпио велики притисак, али смо уз помоћ институција успјели пребродити кризу“, нагласила је предсједница Цвијановић и изразила очекивање да ће уз вакцинацију сви ући у неки мирнији период.

Предсједница Републике Српске је навела да је буџет Српске стабилан, да се на вријеме извршавају све обавезе.

„Задовољна сам чињеницом да је Влада испреговарала и ушла у важну активност која се односи на повећање плата, чиме шаљемо поруку да смо функционални и да можемо извршавати своје обавезе, али превасходно водимо рачуна о нашим грађанима и на који начин подићи ниво потрошње“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске се захвалила предсједнику Владе Црне Горе на посјети, те изразила наду да ће све о чему су разговарали бити и реализовано.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједници влада Републике Српске и Црне Горе Радован Вишковић и Здравко Кривокапић положили су црвене руже на Спомен-обиљежје „Живот“.

Предсједница Цвијановић и премијери Вишковић и Кривокапић посјетили су и Саборну цркву Христа Спаситеља, гдје су разговарали са свештенством овог храма, након чега су прошетали улицама Бањалуке.

Предсједница Републике Српске испратила је данас са Аеродрома „Бања Лука” предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића.