Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Вашингтону са представницима јеврејских организација у Сједињеним Америчким Државама (САД), директором организације Бене Берит (B’nai B’rith) Даниjелом Мариашином (Daniel S. Mariaschin) и замјеницом директора NCSEJ-а, америчке организације за подршку евроазијским Јеврејима Лесли Вајс (Lesley Weiss).

На састанку је било ријечи о актуелним политичким и безбједносним изазовима на западном Балкану, Европи и глобалном нивоу, као и о додатном јачању и унапређењу сарадње Републике Српске и јеврејских организација у САД.

Предсједница Цвијановић је истакла да Републику Српску и јеврејске организације у  Сједињеним Државама веже дугогодишње пријатељство, те да је интензивна  сарадња, искрена и отворена комуникација веома важна, драгоцјена и корисна.

Саговорници су се усагласили да је важно обиљежавањe Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту  Доња Градина, у којем учествују и представници јеврејског народа.

Овом приликом предсједница Цвијановић изразила је захвалност јеврејској заједници у САД на подршци институцијама Републике Српскe и изразила увјерење да ће данашњи разговор допринијети јачању међусобног разумијевања, као и сагледавању свеукупних односа у БиХ и региону.