Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас са предсједником Привредне коморе Сјеверне Македоније Бранком Азеским.

Предсједница Републике Српске изјавила је да су на састанку са представницима Привредне коморе Сјеверне Македоније презентоване могућности и шансе развоја енергетског сектора Српске, као и опредијељеност за додатну интеграцију у оквиру региона ради бржег и снажнијег развоја.

„Неопходно нам је да уз добро политичко разумијевање имамо и добре привредне везе и сви смо опредијељени да се интегришемо у оквиру региона и видимо какве су наше заједничке могућности, шта значи појачана сарадња и добра инфраструктура“, истакла је предсједница Републике.

„Оно за шта постоји интересовање као основ за бољу привредну сарадњу или одвијање привредних активности јесте заинтересованост докле су дошли наши инфраструктурни пројекти који ће омогућити бржи проток робе, али ће значити и бољу комуникацијску везу за наше грађане“, додала је предсједница Српске.

Предсједница Републике нагласила је да ће се настојати надограђивати сарадња, како би Сјеверна Македонија још више била партнер Српске у оквиру пољопривредних сајмова.

„Српска ту има традицију. Један од тих сајмова је сајам у Бијељини који се одржава у септембру, а који је регионалног карактера и окупља излагаче из Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Аустрије“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске навела је да се настојало сагледати и шта су то потенцијално неке нове шансе за сарадњу.

„Много је области у којима можемо да дјелујемо заједно. Ово су искусни људи у сфери бизниса који препознају шта су то потенцијали у Републици Српској и да су опредијељени да раде заједно са нама да имамо више заједничких инвеститора који ће из Српске дјеловати у Сјеверној Македонији и обратно“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике додала је да ће фокус бити стављен и на то како је организована Привредна комора у Сјеверној Македонији, односно на дигитализацију и везе које су направили у оквиру бизниса.

„Ово је прилика да се упознамо са условима пословања и шта су то потенцијално неке наше шансе“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је навела да се у Сјеверној Македонији препознаје улога коморског система у креирању одређених законских рјешења, додајући да је пренијела добре праксе из Српске, као што је конструктиван дијалог међу социјалним партнерима – синдикатом, Привредном комором, послодавцима.

„Тим начином долазимо до нечега што су најбоља рјешења у ова изазовна времена“, рекла је предсједница Републике.