Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић учествовала је данас, са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и предсједницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, на панелу Регионална сарадња и економски развој у оквиру Јахорина економског форума 2022.

Предсједница Републике Српске оцијенила је да „Отворени Балкан“ носи велику шансу регионалног повезивања и бржег економског развоја и привредне сарадње на подручју западног Балкана, али да код многих у региону постоји неразумна политика која кочи долазак инвестиција.

Према ријечима предсједнице Цвијановић, Република Српска је безусловно за укључивање у ту регионалну иницијативу, тим прије јер би дошло до брже размјене и протока роба, капитала и услуга, већег запошљавања и директних страних инвестиција.

Предсједница Српске је изразила незадовољство што је понашање политичког Сарајева зауставило остваривање идеје да се и БиХ прикључи иницијативи „Отворени Балкан“.

„Надам се да ће једног дана и Сарајево подржати овај пројекат“, поручила је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је навела да федерални партнери нису жељели да се укључе ни у анализу користи било ког од понуђених заједничких пројеката са Републиком Српском и Србијом као економским лидером у региону.

Према ријечима предсједнице Српске, код многих у региону постоји неразумна политика, која нигдје не води, поготово не ка ЕУ.

Таква погубна политика, истакла је предсједница Републике Српске, кочи долазак страних инвестиција, развој локалних привреда и запошљавање, а широм отвара врата за одлазак младих и образованих људи у иностранство.