Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је данас у Палати Републике, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих у Одбрамбено – отаџбинском рату Републике Српске, 25 одликовања, од којих је 23 Медаља заслуга за народ, за постхумно одликоване бораце Војске Републике Српске са подручја градова Бања Лука и Градишка и општине Лакташи, као и двије бригаде Војске Републике Српске које су одликоване Медаљом Петра Мркоњића.

Предсједница Републике Српске истакала је да овим чином институције Републике Српске исказују најдубље поштовање према херојима који су дали немјерљив допринос очувању онога што је најсвјетлије – Републике Српске, која се мора чувати у будућности.

„Увијек је ово на неки начин свечан али и тежак чин за све нас. На овај начин институције Републике Српске, посебно предсједник Републике, као што је то обичај годинама додјељује поводом важних догађаја и празника Републике Српске, ову врсту одликовања“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да се нажалост и данас, 26 година након тешких страдања рата и искуства, на одређен начин води борба за Републику Српску, за њену и снагу њених институција да би могле да извршавају обавезе према грађанима и функционалност коју желе да задрже, не сметајући и не урушавајући било чија права.