Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас, у Бањој Луци, са Петером Хандкеом и том приликом уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је долазак нобеловца Петера Хандкеа велико задовољство за Бањалуку и Републику Српску, те да Српска цијени озбиљно свјетско стваралаштво, које долази из пера и мозга човјека који ју је посјетио.

„Хандке разумије контекст у којем се налази. И сам је рекао да су многи вјетрови дували против његовог доласка овдје, да су многи који су слали ружне ријечи настојали тим ружним ријечима да га обесхрабре“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да је упркос томе нобеловац одлучио да дође у Бањалуку, што је велика ствар.

„То је велика ствар, али и велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спријече, водили неке логистичке активности да се ово не деси“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да је Хандке у Републици Српској радо виђен гост.

„Чињеница да је добио највише признање показује какав однос имамо према њему, његовом стваралаштву и коначно према његовом разумијевању“, додала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је додала да се највише признање даје људима са изузетним заслугама, те да ту награду свакако заслужује човјек који је толико постигао у свијету умјетности, односно књижевности и због свега онога што је дао човјечанству за вријеме свог стваралаштва.