Предсједник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци на ванредним парламентарним изборима у Србији.

Предсједник Републике Српске указао је на то да се покуша обезбиједити да сви грађани Српске имају аутоматско држављанство Србије што би омогућило већу интеграцију.

„Искористио сам своје право као држављанин Србије да гласам у Конзулату у Бањалуци. Видим да је велика излазност, да су људи заинтересовани за изборе и да ће то обезбиједити велику подршку политичким снагама у Србији које њу чине стабилном“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је истакао да стабилна Србија пружа ослонац и подршку Српској за процесе који су неизвјесни и тешки за српски народ и Републику Српску.

„Зато је важно да ми у Републици Српској добијемо аутоматско држављанство Србије, да се то обезбиједи а не да пролазимо кроз тешке процедуре“, изјавио је предсједник Додик и додао да на томе инсистира на састанцима са руководством Србије, са којом Српска има одличан однос.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је стабилна и јака Србија интерес народа у Републици Српској.

Предсједник Српске указао је да су гласачи из Републике Српске држављанство добили од Србије и имају право да гласају у Републици Српској, с обзиром да поједини политичари у Србији оспоравају право гласања Србима из Републике Српске.

„Тако је у свим земљама свијета. По том принципу не би могао нико да гласа у Њемачкој, не би могао нико да гласа у Америци, има тамо држављана Србије којима би било веома скупо да баш данас дођу у Србију и гласају. Тамо се избори организују у амбасадама и конзулатима. У чему је разлика, шта је проблем?“, упитао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је додао да они који су кроз изборну кампању Републику Српску називали свакаквим именима нису пријатељи Српске и српског народа.

„Република Српска ће на њихову жалост остати интегрисана, јака и политички значајан фактор. Поносан сам на све људе овд‌је који имају српско држављанство“, рекао је предсједник Српске.