Предсједник Републике Српске Милорад Додик испратио је данас припаднике Цивилне заштите Републике Српске са аеродрома Маховљани одакле су отишли за Турску. 

Предсједник Републике изјавио је да ће спасиоци из Републике Српске, који су отпутовали да помогну народу страдалом у разорном земљотресу у Турској, показати да су обучени да помогну било гдје у свијету.

Предсједник Додик је истакао да је за Српску важно да њена Цивилна заштита буде у Турској и помогне тамошњем народу са својом опремом и обиљежјима.

Предсједник Српске је навео да су се институције Републике Српске ноћас организовале и да је важно што ће бити дио међународних снага.

„Показаћемо да смо обучени и способни да у тешким тренуцима помогнемо било гдје у свијету“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изразио задовољство што су у екипи припадници читаве Републике Српске који имају неопходне сертификате за спасавање.

„У Турској ћемо бити колико буде потребно што ће се процјењивати са властима ове земље“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је подсјетио да су спасиоци из Турске 2014. године за вријеме великих поплава били у Републици Српској и помагали народу.

Према ријечима предсједника Додика, Влада Турске, али и први човјек ове земље Реџеп Тајип Ердоган тада су значајно помогли Српској што она не заборавља.

„Одлазак наших спасилаца је само мали знак пажње и солидарности са турским народом“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је додао да је ово прилика да још једном изјави саучешће породицама страдалих и предсједнику Ердогану. „Били смо јуче у контакту са његовим кабинетом и договорили да се Република Српска укључи и међународну подршку санирања штета и спасавања људи”, истакао је предсједник Српске.