Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се данас у Санкт Петербургу на Састанку о безбједности у оквиру прве пленарне сједнице „Обезбјеђење информационе безбједности у условима формирања полицентричног свјетског поретка: изазови и могућности“ .  

Предсједник Републике Српске истакао је на Међународном састанку високих представника задужених за питања безбједности да је Република Српска под сталним санкцијама које предводе САД и да чини све на мјерама заштите.

Предсједник Додик је у обраћању указао на глобални проблем у кризи ланаца снабдијевања усљед политички мотивисаних санкција.

„Република Српска је директно изложена овој врсти ризика и под сталним је санкцијама које предводе САД. Чинимо све на мјерама заштите кроз диверзификацију извора снабдијевања“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је навео да одговор на тај изазов лежи у изградњи мултилатералне платформе и информација која ће садржати податке о свим произвођачима и детаљним карактеристикама опреме које ће водити државе које гарантују квалитет информација.

„На овај начин ће се омогућити глобална приступачност техничких информација и диверзификација ланаца снабдијевања“, истакао је предсједник Додик.

Такође, предсједник Српске је указао и на проблем од опасности директних сајбер напада. „Одговор на овај изазов лежи у мултилатералним међудржавним оквирима размјене информација о пријетњама“, рекао је предсједник Додик.

Као проблем, предсједник Српске је навео и масовну употребу вјештачке интелигенције, истичући да се у будућности могу очекивати напади система заснованих на вјештачкој интелигенцији против институција и критичних инфрастуктура држава.

„Одговор на овај изазов лежи у неопходности државних система заштите у форми обезбјеђивања националног сајбер простора“, рекао је предсједник Српске.

Заштиту дјеце и омладине од штетних интернет садржаја предсједник Српске сматра приоритетом од највећег значаја, наводећи да се у Републици Српској студиозно приступило овој проблематици кроз израду националних мјера заштите.