Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас, у Бањалуци, предсједника Нове српске демократије и посланика Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, Орденом части са златним зрацима за признат јавни рад и достигнућа, као и за заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Републике Црне Горе и Републике Српске. 

Предсједник Додик је изјавио да је предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић борац за права српског народа у Црној Гори и да је због тога заслужио Орден части са златним зрацима за признат јавни рад и достигнућа.

„Андрија Мандић је један од важнијих људи у Црној Гори и зато је заслужио овај орден да га достојанствено носи“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је нагласио да подржава Андрију Мандића и његове политичке активности у Црној Гори.

„Разговарао сам са Мандићем као пријатељем и дугогодишњим саборцем за српска национална права. Он је дугогодишњи предсједник странке која окупља Србе у Црној Гори у којој се бори за права свога народа“, додао је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Српске, политичка борба Андрије Мандића је деценијска и зато је заслужио орден.

„Он је један од важнијих људи у српском народу чија активност треба да буде примјећена и подржана. Све што је чинио у прошлости смо на неки начин координисали размјеном мишљења и са великим уважавањем и сагласношћу. Зато је достојан да носи овај орден“, рекао је предсједник Републике, који је Андрији Мандићу пожелио велики успјех на предстојећим изборима у Црној Гори.

Предсједник Додик је оцијенио да ставови Андрије Мандића нису усмјерени на рушење територијалног суверенитета Црне Горе, него ка јачању афирмације српских националних права.

„Позивам људе који уважавају овакву политику да подрже Андрију Мандића. Он је увијек показивао симпатије према Српској као легалној дејтонској и међународној организацији. Из овога произилази и одлука о додјељивању ордена“, рекао је предсједник Републике Српске.