Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Бањалуци обиљежавању Дана побједе над фашизмом, које је почело маршом „Бесмртног пука“ од Трга Крајине до Трга палих бораца у Бањалуци, након чега су положени вијенци на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

Предсједник Републике Српске истакао је да је историја српског народа страдалничка и часна, историја народне побједе, те да је Српска антифашистички пројекат.

„Овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам. Борба је била часна, многи су дали животе, јер су сматрали да је то часно“, рекао је предсједник Додик на обиљежавању 9. маја – Дану побједе над фашизмном.

Предсједник Републике је нагласио да је народноослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, те додао да су Срби имали и отаџбински покрет.

„Народноослободилачку борбу су у оквиру партизанске и отаџбинске војске доминантно провели Срби, нису нужно били везани за идеологију, али јесу за слободу свог народа. Истовремено са борбом кренула је 1928. године и сатанизација српског народа. Република Српска је антифашистички пројекат“, рекао је предсједник Додик чији је говор почео минутом ћутње.

Предсједник Републике рекао је да је Република Српска антифашистичка држава и да ће то остати по свом обиљежју.

„Република Српска данас живи свој пуни демократаки и уставни потенцијал. БиХ није хијерархијски посложена држава. Настоје да направе унитарну и централизовану земљу, настоје да нам отму имовину“, додао је предсједник Додик и поновио да мора бити афирмисана идеја о националној држави Срба.

„Морамо се окупити око идеје Републике Српске као самосталне државе ако наставе да нам одузимају уставну позицију“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да ће Република Српска наставити да се гради.

„Унаприједити рад болница и бања јесте наш приоритет. У сталној борби са унутрашњим потребама развоја, данас је Српска стабилна заједница и живи више од три деценије. Српска има намјеру да буде јача, већа и стабилнија. Треба да рјешавамо проблеме борачке популације. Нека живи Република Српска, Србија, Русија, српски и руски народ”, закључио је предсједник Републике Српске.