Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас, у Бањалуци, пријему који је организовала Амбасада Руске Федерације поводом Дана Русије – 12. јуна.
Предсједник Републике Српске поручио је да су односи Српске и Русије пријатељски, пуни разумијевања, да његују исте породичне и традиционалне вриједности, као и стварање јаке суверене државе и сувереног одлучвања, без мијешања у унутрашње ствари.

„Русија је за Српску важна зато што досљедно спроводи Дејтонски мировни споразум, не прави ствари које би личиле на експеримент, то цијенимо“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Додик је истакао да Република Српска цијени и улогу Русије у Савјету безбједности УН, јер је спремна да чује и став Српске, а не само лажи које разни високи представници покушавају да пласирају.

Предсједник Републике је нагласио да Српска сарађује са Русијом, али да нема ништа против сарадње и са осталим источним и западним земљама.

„Неутрални смо у сукобу Русије и Украјине, не прикључујемо се санкцијама запада према Русији и желимо да се рат у Украјини што прије заврши рат“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске навео је да Русију данас покушавају да сатанизују, да говоре о њеном „малигном утицају“ у БиХ, а да би се такав утицај, уколико постоји, могао приписати Западу и НАТО који је бацао осиромашен уранијум због којих су многи добили малигна обољења.

Предсједник Додик је навео да је изузетно поносан на одликовање које му је додијелио предсједник Русије Владимир Путин за велики допринос развоју сарадње Руске Федерације и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

„Kолико сам разумио ријеч је о највишем одликовању /Орден Александра Невског/ које се додјељује страним државницима и драго ми је да ме третирају на тај начин. Уживаћу у тренутку када тај орден будем примао од предсједника Руске Федерације“, рекао је предсједник Додик и честитао Дан Русије.

Предсједник Српске је рекао да је поносан и на захвалницу коју му је данас уручио предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов за подржавање међународне новинарске сарадње.

Овом приликом, предсједнику Републике Српске уручена је награда Савеза новинара Русије.

Пријему су присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри, посланици, те остали гости из политичког и друштвеног живота Републике Српске и Русије.