Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто учествовали су на Самиту енергетике Требиње на панелу „Енергетска стабилност и енергетска независност у региону“.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Српска жели Мађарску као партнера у будућим пројектима из области енергетике, попут пројеката изградње хидроелектране „Мрсово“ на ријеци Лим и термоелектране „Угљевик три“.

„Радимо хидроелектрану `Мрсово` која има око 50 мегавата и прилазимо томе да обезбиједимо све услове да изградимо и термоелектрану `Угљевик три`, која се гради у двије фазе по 300 мегавата и зато желимо партнерство са Мађарском и разговарамо о томе“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је оцијенио да ће то партнерство обезбиједити сигурне изворе финансирања, те да обје инвестиције имају грађевинске дозволе.

„У наредним седмицама ћемо разговарати како ћемо моделирати међусобни однос. Желимо Мађарску да видимо као сувласника у будућим новим пројектима из области енергетике“, рекао је предсједник Додик.

Говорећи о идеји премијера Мађарске Виктора Орбана о формирању одређене регионалне енергетске заједнице, предсједник Републике Српске је рекао да та идеја подразумијева повезивање и размјену дијела власништва у властитим електропривредама.

„Размијенили би и дали људе у управне одборе, односно надзорне одборе, како би могли на прави начин да сарађујемо. Берза ће остати незамјењив облик трговине електричном енергијом, шта год било од те идеје. Премијер Српске Радован Вишковић је задужен да у име Српске разради моделе функционисања и ради са људима из Мађарске на том питању“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске рекао је да Српска добро стоји на пољу електричне енергије, али да се мора обезбиједити диверзификација извора производње електричне енергије како би се такво стање задржало.

„Морамо да будемо јефтинији, бржи, да имамо више енергије, да обезбиједимо нашем становништву најјефтинију енергију у региону и нашој привреди довољно енергије која јој је потребна и испоручимо је у право вријеме“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да Република Српска жели да види мађарске привреднике у Српској, те да већ постоје добри примјери те сарадње.

Предсједник Републике Српске је додао да Српска није зависна од гаса, али је истакао да ниво БиХ прави потешкоће када је ријеч о изградњи источне гасне интерконекције према Бањалуци.

„У оквиру тога гасовода треба да се изграде двије електране на гас са снагама од по 600 мегавата. Ми само чекамо једну малу ствар, а то је да муслиманска страна у Сарајеву превазиђе своју сујету и покварене намјере према нама и омогући само да на тој граничној линији испод Дрине прође тај гасовод према Бањалуци“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да постоји договор са новом влашћу на нивоу БиХ да се то питање стави на дневни ред, те да ће Република Српска инсистирати на томе.