Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали су данас, у Палати Републике са премијером Радованом Вишковићем и министрима у новом сазиву Владе Републике Српске.

Након састанка, предсједник Републике је одржао конференцију за медије.

„Разговарали смо данас о обавезама и одговорности Владе, о изазовима који је очекују“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је у новој Влади значајан број нових министара 11, што захтијева нову динамику.

Предсједник Републике Српске изјавио је да ће бити повећан степен одговорности, прије свега јавне управе и да ће бити ријешено питање људи који нису захвални на томе што раде на неком од мјеста у јавној управи.

„Влада ће се тиме бавити у наредних седам дана. Почећемо да чистимо све оне који се воде да су запослени, а не долазе на посао. Они морају да напусте јавни сектор. Видјећемо како то изгледа већ за седам дана“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да су главни приоритети очување политичке и социјалне стабилности, радних мјеста и економије, те како да буде унапријеђен јавни сектор.

„Усмјерићемо се на инвестиције којима ћемо повећати бруто домаћи производ. Република Српска наставља са растом макроекономских вриједности што је веома значајно и желимо да очувамо политику раста плата“, додао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је подсјетио да ће од 1. јануара наредне године плате бити повећане за пет одсто и пензије за 14 одсто, што значи и повећање борачких накнада.

„Усмјерени смо на јачање развојних и инвестиционих потенцијала Репбулике Српске. Ово је коалициона Влада и наставља да ради на тај начин“, рекао је предсједник Републике и оцијенио да је одлука да Радовану Вишковићу додијели мандат за премијера била исправна.

Предсједник Српске је поновио да када је ријеч о нивоу БиХ да се остаје посвећено очувању уставне позиције Српске, као и спречавању преноса било каквих надлежности и враћању надлежности.

„Спремни смо на дијалог на нивоу БиХ о тим стварима, уз услов очувања Републике Српске. Са Федерацијом БиХ желимо да отворимо све могуће видове сарадње, па ћемо сачекати да и они формирају своју Владу како би одржали заједничку сједницу“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да ће се сачекати формирање Савјета министара, како би Влада Српске затражила заједнички састанак.

Предсједник Републике Српске подсјетио је да је предвиђена заједничка сједница Владе Српске и Србије како би био иновиран Споразум о специјалним паралелним везама.