Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали су данас у Београду са предсједником Републике Србије Александром Вучићем.

Предсједник Републике Српске најавио је заједничку сједницу Влада Српске и Србије у децембру, у Бањалуци, на којој ће бити операционализовани договорени пројекти.

Предсједник Српске је рекао да је на састанку са предсједником Србије договорено да та сједница буде одржана послије формирања Владе Републике Српске у првој седмици децембра.

„Тада ћемо имати операционализацију свих договора које смо имали о свим данашњим питањима“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је захвалио предсједнику Вучићу за прилику да он и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић након избора имају први радни састанак изван Српске, односно БиХ, и то у Србији.

„То је нешто смо смо хтјели да урадимо. Разговарали смо о свим важним темама“, додао је предсједник Српске, наводећи да је разговарано о ситуацији у региону, уз чињеницу појачаног сукоба у Украјини.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Српска стоји иза српског народа на Косову и Метохији, те да је увијек спремна да у пуном капацитету подржи њихова загарантована права.

Предсједник Додик је рекао да је упознао предсједника Србије да осјећа да међународни фактор додатно притиска и Србију и Српску како би појачао рјешења која желе да наметну.

„Тако да је веома важно да останемо у процесу информисања о позицијама које су веома сложене и за Србију и Српску“, нагаласио је предсједник Републике.