Предсједник Републике Српске Милорад Додик примио је данас  у Источном Сарајеву амбасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова, који му је захвалио на позиву да присуствује свечаном пријему поводом ступања на дужност предсједника.

Предсједник Додик истакао је да Српска цијени чињеницу да амбасада Русије и руски амбасадор са посебним уважавањем приступају обиљежавању свих важних догађаја за Републику Српску, те да се у томе огледа и добра сарадња и односи Српске и Русије.

Предсједник Републике Српске упознао је руског амбасадора да је у Републици Српској у току конституисање власти, и да ће у наредном периоду бити настављене све активности које су до сада провођене.

Нагласио је да ће тражити да се врати надлежност за изборни закон на републички ниво, што ће омогућити да Република Српска путем Републичке изборне комисије  спроводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и предсједника Српске, а не Централна изборна комисија која нема право на то ни по Уставу и закону.

Предсједник Српске истакао је да је све више притисака на Републику Српску за увођење санкција Русији, као и о НАТО интеграцијама, али да Српска чврсто стоји при својим ставовима.

Поручио је да сви Српску морају третирати као равноправног партнера, поштујући њену уставну позицију.

Нагласио је да у једном дијелу БиХ покушавају кроз обиљежавање непостојећих празника да створе неку причу која само доприноси већим подјелама у БиХ, и да те датуме не признају ни српски ни хрватски представници.

Током састанка, разговарано је и о другим актуелним темама у Републици Српској, БиХ и региону.