Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас на Дипломатској академији у Бечу панел-дискусији на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута.

Предсједник Републике Српске рекао је да је БиХ под принудном управом нелегалног странца и тројице страних судија у Уставном суду, али да очекује да ће послије 21. марта престати бити колонија.

Предсједник Републике је истакао како очекује да ће након 21. марта у складу са европском стандардима отићи лажни високи представник, а стране судије из Уставног суда будући да нису дио БиХ.

„Сматрамо да све треба довести у ранг три конститутивна народа, како пише и у Дејтону“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је указао да владавина права подразумијева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савјета безбједности.

„Међутим, њему се очигледно журило, а и Американцима, који арогантно стоје иза онога што је неуставно и антидејтонски“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је истакао да лажни високи представник доноси одлуке о законима, што данас нигд‌је у свијету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ.

Предсједник Српске је изјавио да су он и Република Српска за уставну и дејтонску БиХ, а против неуставне и антидејтонске БиХ.

Предсједник Републике подсјетио је и да су избори у БиХ одржавани легално и демократски, као и да се одржао концепт надзирања у којем су велику улогу играли странци.

Предсједник Републике Српске истакао је да не вјерује да ће БиХ ући у приступне преговоре, као и да се европски пут користи како би се промијенио уставни поредак.

Предсједник Додик је указао да се препоручује да се народи одрекну националног припадништва и да постану универзални грађани, те нагласио да тај европски пут мора да буде ослобођен тог идеализма.

„Ако БиХ хоће да крене у преговоре и ако ЕУ то жели да прихватим, међународна управа мора да оде из БиХ“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је додао да у БиХ има тешких политичких процеса, али да деценијама није било етничког насиља.

„Најважније је рећи да се у БиХ одвија динамичан политички процес, а не оружани сукоб, иако има неких који то желе. Моја политика није за изазивање сукоба“, нагласио је предсједник Српске.

Коментаришући састанке са руским предсједником Владимиром Путином и да ли планира да то настави, предсједник Додик је рекао да неће престати.

„Русија је свједок Дејтонског споразума, као и Америка и Велика Британија. Замислите да БиХ, која је настала Дејтоном, уводи санкције Русији јер је неко љут у Бечу, Паризу или Берлину“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да је ЕУ одабрала погрешну политику када је ријеч о украјинско-руском сукобу и да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин неко ко жели да помогне.

Предсједник Додик је истакао да не правда рат, али и да нико из БиХ није укључен у сукобе између Украјине и Русије, као и да Српска не прихвата санкције према Русији.

Предсједник Српске је изјавио како вјерује да су циљеви појединаца максималистички, као и да се не виде напори да би се одржао мир.

„Европа нема препознатљивог европског лидера и свакако треба прво да ријеши своје проблеме. Ја у томе не могу да учествујем“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је поновио да не вјерује у неуставну БиХ у којој је одлукама лажног високог представника битно промијењен уставни поредак, те подсјетио да је лажни високи представник интервенисао 900 пута, што је дало могућност да домаћи политичари морају стално полемисати ко је у праву, а ко није.

Током дискусије, предсједник Додик је напоменуо да га Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају јер је радио свој посао и потписивао указе по уставној дужности.