Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да долазак предсједника Кине Си Ђинпинга у Београд представља велики догађај за Србију и Србе у цјелини.

Кина гаји велико пријатељство према Србији и пружа велику подршку српском народу, рекао је предсјeдник Додик данас у Београду гдје је присуствовао свечаном ручку поводом доласка кинеског предсједника.

Предсједник Милорад Додик нагласио је да је предсједник Си Ђинпинг један од најважнијих и најутицајнијих људи свијета, те да су од њега данас могли чути да ће кинески и српски народи бити партнери у заједничкој будућности.

Предсједник Додик додао је да је посјета кинеског предсједника велики дипломатски успјех Србије, прије свега предсједника Александра Вучића.

Предсједник Додик истакао је да му је велика част што је данас био у Палати Србије у Београду и што је присуствовао свечаном ручку поводом доласка предсједника Кине.

Предсједник Републике навео је да је у таквој атмосфери разговарано о разним темама и да је видљиво да Си гаји велико пријатељство према Србији и према српском народу у цјелини.

„Могао сам да потврдим да је јасно исказао подршку српском народу и Србији и кроз систем УН и свуда тамо гдје Србији буде потребно и српском народу, гдје год се он налази“, рекао је предсједник Додик.

„Захваљујем предсједнику Србије Александру Вучићу што му је омогућио да данас и ја у име Републике Српске будем за централним столом заједно са предсједницима Вучићем и Сијем и да у тим разговорима који су се односили на економију и на политику и на глобалне процесе и односе, размијенимо одређена мишљења, више да слушамо предсједника Сија, али то је увијек најважније“, навео је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике указао је да је ријеч о једном од најважнијих људи свијета, људи који детерминишу принцип заједничке будућности.

„Овдје смо видјели и чули од предсједника Сија да су Србија и српски народ, који су до сада за Кинезе важили као најважнији стратешки партер, данас партнери за заједничку будућност, што цијеним“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике додао је да је то, колико познаје политику, од највећег значаја за Кину и за политику коју она води и пројекте које овдје реализује.

Предсједник Додик подсјетио је да се у Републици Српској реализује много пројеката у сарадњи са кинеским фирмама и да је ово била прилика да се то предочи предсједнику Кине.

„Више од милијарду и осамсто милиона евра су уговорене или оне које ћемо уговорити вриједности за извођење радова, од изградње ауто-путева, хидроцентрала, болнице у Добоју, која треба да овај или сљедећи мјесец почне да ради“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике навео је да је то учињено у најбољем интересу и Републике Српске и Кине која има разумијевања за такве послове.

„Када сам се поздрављао с предсједником, он је савршено добро знао да сам ја предсједник Републике Српске“, рекао је предсједник Милорад Додик.

„Са политиком умјерности и развоја и односа према другима, какву они промовишу, та будућност свијета има шансу. Неки са запада траже поданике, а не саговорнике, чак и интересима држава на конкретном локалитету желе да наметну своју филозофију, своје погледе. Овде видимо нешто сасвим друго“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске додао је да се овдје разговарало о томе шта би могло да буде заједнички интерес, шта су пројекти који могу заједно да се раде и да то буде успјешно.

Предсједник Додик рекао је да је западна пропаганда направила причу о том како је са Кинезма тешко и поставио питање зашто је јуче француски предсједник Емануел Макрон желио баш да са Кином прави стратешко партнерство, па чак и читава Европа.

„Позната је изјава Макрона да су од суштинске важности за ЕУ добри односи са Кином. А зашто би онда за нас били то маргинални односи? Зашто нама приговарате ако ми имамо добре односе, ето имамо добре односе“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске навео да је ово један заиста добар дан и да га је обрадовало што је Си у обраћању на свечаном ручку рекао да Србија и српски народ може да рачуна на потпуну подрушку Кине у међународним, мултилатералним и другим организацијама као што су УН.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Србија и српски народ имати подршку Кине у УН када је ријеч о резолуцији о Сребреници.


„Кина је стална чланица Савјета безбједбности УН и увијек смо захвални на чињеници да је 2016. године заједно са Русијом била против резолуције о Сребреници, јер је процијенила да је то чисто политиканство“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Српске истакао је да је покушај да се на дневни ред Генералне скупштине УН стави резолуција о Сребреници политичка ствар која долази са Запада.

„Није то оригинална прича политичког Сарајева које је само извршилац радова. Они који то раде желе да оперу своју нечисту савјест измишљајући лажи и подвале о српском народу који је увијек био слободарски, никада никог није напао и доносио је слободу другим народима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике указао је да су подвале тврдње да резолуција о Сребреници не представља осуду српског народа.

„Када читате резолуцију видите да се тражи да земље чланице УН у свој образовни програм потенцирају догађај у самој Сребреници“, рекао је предсједник Додик и додао да се у Сребреници десио стравичан злочин, а не геноцид.

Предсједник Српске истакао да ће Кина бити на страни Србије и српског народа кроз мултилатералне организације као што су УН.

„Веома је значајно што су Кина и Русија на страни српског народа, а биће још земаља. Од укупне популације на планети има више од пет милијарди људи чији политички представници неће подржати тако нешто“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске навео је да се Америка, Британија и Њемачка још понашају као хегемон, док се Кина, упркос томе што има велику стратешку моћ, не намеће као хегемон, већ као партнер.

„Треба знати да је Кина деценијама била у некој врсти изолације, да је издигла своју економију у протеклих десет година и да је заједно са Русијом и Бразилом, Јужноафричком Републиком, Индијом формирала БРИКС који се сада удвостручио“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске подсјетио је да кинески предсједник након посјете Србији путује у Будимпешту, гдје ће бити промновисана сарадња Мађарске и Кине.

„И Србија и Мађарска су наши прави пријатељи, а не само партнери. Радује ме да је Српска присутна, уз Мађарску, Србију и Кину, и то говори у прилог нашим настојањима да изградимо један нормалан однос“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Српске је указао да ће се са Кином разговарати равноправно.

„Кина не жели да наметне монопол Западу, али Запад жели да наметне монопол Кини“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Фотографија: Кабинет предсједника Републике Српске