Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Анталији са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим.

„Обавијестили смо министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да се реализују неки пројекти, који су претходно договорени, један од тих пројеката је изградња српско-руског храма у Бањалуци. Лавров је за то заинтересован, јер је једном приликом присуствовао локацији, на којој се гради храм. Рекао сам да очекујемо да ће се прва звона тог храма освештати до краја године”, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Српске и министар спољних послова Руске Федерације разговорали су и о свеукупној ситуацији у свијету.

“Мислим да више нико не рачуна на конзистентност Запада и Америке, јер су обиљежја те политике дупли аршини“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да оно што је кључно о односима Русије и Запада, јесте да Запад није поштовао договор, мислећи на договор из Минска.

„Руси су јасно рекли, да желе да остану у том договору, када су видјели да су преварени, одлучили су да бране своје ставове“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је на састанку било ријечи и о привредној сарадњи, односно да се покрене прича о изградњи гасовода.

“Мораћемо наћи начин да то ријешимо, да је то реализовано раније, имали би већи прилив страних инвестиција. Мислим да су нам ту Бошњаци направили велику штету. Та озбиљна прилика, урушена је од стране Бошњака и Сарајева, то треба да се зна”, поручио је предсједник Додик.

Овом приликом, предсједник Републике захвалио се министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову на посјети Русији, састанку са руским предсједником Владимиром Путином, као и на добијању ордена.

Предсједник Додик разговарао jе и са портпаролком Министарства спољних послова Руске Федерације Маријом Захаровом прије почетка састанка са шефом руске дипломатије.

Такође, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поздравила је  министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова.