Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Подгорици са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Предсједник Републике изјавио је да у Црној Гори треба да се рехабилитује позиција српске националне заједнице.

Поштујући уставни поредак Црне Горе, предсједник Додик рекао је да је дошао у Подгорицу да подржи предсједника Скупштине Црне Горе и лидера Нове српске демократије Андрију Мандића, његову политичку структуру и српску националну заједницу.

Предсједник Републике Српске истакао је да свима жели, и Бошњацима и Хрватима и свима, све најбоље, али да његова политика подразумијева да се бори за равноправни статус српске заједнице.

„У Црној Гори треба да се рехабилитује позиција наше заједнице“, поручио је предсједник Додик.

Kао што се и у Српској поштује црногорска национална заједница, тако исто предсједник Милорад Додик очекује и да српска национална заједница апсолутно буде адекватно заступљена у Црној Гори.

„Сматрамо да је то легално и легитимно и није усмјерено против било које политичке структуре“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике изразио је незадовољство што је ранија власт признала независност самопроглашеног Kосова.

„Сви напори које чинимо су усмјерени на одржавање стабилности и мира“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике поновио је да је Српска против прикључења НАТО савезу јер је бомбардовао Српску, Србију и Црну Гору без одлука Савјета безбједности УН-а.

„НАТО је за нас неприхватљив. Ми преко тога не можемо да пређемо“, рекао је предсједник Милорад Додик након састанка са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Подгорици да је током састанака са предсједником црногорске Скупштине Андријом Мандићем понудио да Српска и Црна Гора постигну споразум о специјалним везама и нагласио да би тјешња сарадња била у обостраном интересу.

Предсједник Додик рекао је да би таква сарадња била по угледу на ону коју Српска има са Србијом и истакао да би прихватање споразума било потпуно легитимно и да не би угрожавало Црну Гору.

„Очекујем позитиван одговор“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће током ове седмице у Бањалуци бити потписан уговор са једном кинеском компанијом о реконструкцији дионице Фоча-Шћепан Поље како би било ријешно битно питање и за Републику Српску и за Црну Гору.

Предсједник Додик истакао је да БиХ у практичном смилу не може ништа помоћи, већ само одмоћи.

„То ради Република Српска, то не ради БиХ. БиХ је само она олињала застава коју видите на граници“, навео је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели бољу сарадњу са Црном Гором и да то сматра приоритетом.

„Ширимо најбоље могуће односе и желим да их развијамо на најбољи могући начин“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Подгорици да је српски свијет феноменална идеја и да нико не би требао да има ишта против ње.

„Српски свијет подразумијева да људи који припадају српском народу слободно промовишу своја уставна права у дотичној земљи, да могу да се политички окупљају, изражавају, да организују своје културне институције, да могу да праве своје школе и вртиће, да имају свој образовни систем као и свуда у свијету, и у Њемачкој и у Kанади, да вјерују нашој Српској православној цркви, да поштују своју крсну славу“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да су то вриједности које не би требало никога да вријеђају.

„У том погледу, позивам све људе српске националне припадности, гдје год да се налазе, да се посвете елементима нашег националног идентитета. Тај идентитет није усмјерен ни против кога другог, ни против Црногораца, ни против Хрвата, ни Ескима, Kинеза“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике рекао је да је то свијет у којем српски народ има право да изрази своје националне особености.

„То је свијет у којем ми имамо право да изражавамо наше националне особености једнако као што то имају Французи и Нијемци или било ко други. Знам да постоји негативна конотација тога, али то не значи да ми треба да одустанемо од тога“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Додик изјавио је да подржава опредјељење Црне Горе ка ЕУ, истакавши да је и Српска за тај пут.

„Ту сам да подржим мир, стабилност и развој Црне Горе. Ту сам да подржимо њено опредјељење ка ЕУ“, рекао је предсједник Додик послије састанка са предсједником Скупштине Црне Горе Мандићем.

Предсједник Републике Српске истакао је да се чине напори у БиХ да се дође до преговарачког статуса.

„Европски пут је у реду, али не може да промовише централизацију и унитаризацију БиХ. Република Српска није реметилачки фактор, већ према Уставу чини БиХ. Веома уважавамо уставни поредак“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике додао је да Српска не прихвата деградацију Устава БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је захвалио предсједнику Скупштине Црне Горе Андрији Мандићу за гостопримство.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Подгорици да Црној Гори нуди да се укључи у мегапројекат изградње хидроелектране „Бук Бијела“ и да га више не блокира.

„Ако неће, онда да нас не блокирају“, рекао је предсједник Додик, те оцијенио да је мотивисано из Сарајева да се то спријечи.

Уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, предсједник Милорад Додик изразио је спремност да то прихвати, наводећи да струју нико неће произвести осим хидроелектрана, термоелектрана, соларних електрана и вјетропаркова.

„Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат“, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Републике рекао је да тај пројекат не задире и не потапа воде у Црној Гори, већ је жеља да се настави у сарадњи са Србијом која је већински власник пројекта.

„Мислим да се то треба деблокирати“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске навео је и да Црна Гора дуже вријеме поставља проблем за Билећко језеро, те да су договорили да се одржи састанак у Требињу на коме ће учествовати министри енергетике и директори „Електроприведа“, као и други важни људи и да се кроз договор то рјешава.

Фотографија: РТРС