Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас, на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на почетку састанка са предсједником Русије Владимиром Путином да је Русија као свједок Дејтонског мировног споразума једина остала на принципима његовог поштовања, док је са западне стране његова имплементација срушена.
„Веома сам вам захвалан на томе, а ситуација у БиХ је таква да постоји уставни поредак који је нормативно прописан, а у стварности постоји нешто сасвим друго, што је противно овом акту, односно, урушавају се права која су дата Републици Српској и српском народу“, рекао је предсједник Додик у обраћању на почетку састанка.

Предсједник Додик захвалио је предсједнику Путину за принципијелно понашање када је ријеч о недавном засиједању Генералне скупштине УН.

„Ту су противуставно, када је ријеч о БиХ, покренуте иницијативе које се односе на резолуцију о Сребреници. Запад је искористио ту прилику, али се показало да није компактан, што је било видљиво из гласања. И ви сте говорили да све ово не доприноси разумијевању и повјерењу, него додатним проблемима. Имам осјећај да то није била ни проста већина земаља“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике навео је да се сви договори Српске и Русије реализују и да ће договори који су постигнути на Економском форуму у Санкт Петербургу сигурно бити реализовани.

Предсједник Милорад Додик рекао је да Република Српска остаје принципијелна и истрајна да се БиХ не придружи увођењу санкција Русији.

„Видимо да су партнери са Запада у том погледу нервозни, али у сваком случају наши односи остају добри и нема ниједно отворено питање. Треба да наставимо да сарађујемо као до сада“, рекао је предсједник Милорад Додик.

„Обавијестио сам предсједника Путина о Свесрпском сабору који треба да покаже манифестацију јединства и да донесе важну декларацију са смјерницама којима ће се кретати српски народ“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, истакавши да је захвалан за чињеницу да је позван на Међународни економски форум у Санкт Петербургу. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Русија разумије позицију да окупљање какво је Свесрпски сабор природно припада српском народу на простору Балкана и да Русија, као што је то показивала увијек у прошлости, готово безусловно стоји иза онога што Срби утврде као свој интерес.
Предсједник Додик рекао је да је обавијестио предсједника Русије Владимира Путина на данашњем састанку у Санкт Петербургу о Свесрпском сабору, који ће бити одржан у суботу, 8. јануара, у Београду.

Предсједник Српске навео је да је Путину испричао детаље, да су Србија и Република Српска заједнички организовале Сабор и да он треба да покаже манифестацију јединства и онога чиме српски народ располаже и у Србији и у Републици Српској и региону, али и да се донесе важна декларација која нема амбицију да буде реализована за дан или два, него која ће указивати на смјернице куда ће се кретати српски народ.

„Са становишта онога што сам ја рекао предсједнику Путину, он је послао поздраве и предсједнику Србије Александру Вучићу и свим нашим људима и они подржавају такву врсту активности, сматрају је веома легитимном и она не иницира било какве неспоразуме у региону, неспоразуме међу народима“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске додао је да сматра да такво окупљање сасвим природно припада колективитету који се зове српски народ на простору Балкана.

„Веома је важно знати да Русија разумије такву позицију и Русија, као што је то показивала увијек у прошлости, готово безусловно стоји иза онога што Срби утврде као свој интерес“, изјавио је предсједник Милорад Додик након састанка.

Предсједник Републике Српске навео је да је ово његов други сусрет са Путином ове године, а да намјеравају да се још једном сретну до краја ове године.

„Он је пун пријатељства, разумијевања. Сви послови договорени на ранијим састанцима, реализују се веома успјешно и завршавају и у свим областима које смо напоменули“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик рекао је да је изразио захвалност за чињеницу да је позван и ове године на Економски форум у Санкт Петербургу, чији је Путин покровитељ, и да на њему види динамику која се овд‌је дешава, о чему га је предсједник Русије упознао.

„Рекао је да Руска Федерација биљежи по подацима Свјетске банке раст који је међу највећим у свијету и да је она по показатељима Свјетске банке, данас четврта економија свијета, што говори о томе да се правилно управља процесима у овој земљи“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Додик нагласио је да му је велика част што данас у име Републике Српске има прилику да разговара са човјеком који је несумњиви лидер, не само своје земље, него и глобалног свијета, и који има разумијевања и зна детаље о томе што се дешава.

Према ријечима предсједника Републике, Русија је гарант Дејтонског споразума и Русија се увијек понашала у складу са оним што се зове слово Дејтонског споразума.

„Русија је земља која је веома разочарана партнерством и споразумима са Западом, јер су сви споразуми који су до сада постигнути били са стране Запада потпуно девастирани, па и Мински споразум који је био са стране Русије урађен веома коректно и са очекивањем да ће бити спроведен“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик рекао је да се сада сазнало да то није тако и да је Запад злоупотријебио добру вољу Русије да очува стабилност и мир.

„Видим ту одлучност да се питања ријеше. Видим одлучност као што је и речено да се остваре интереси Русије и они од тога неће одустати“, навео је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Републике, што се тиче Републике Српске, они сматрају и виде да је Дејтонски споразум у искушењу и веома су информисани и о понашању у Генералној скупштини.

„Русија је ту била и у праву, а Њемачка и друге земље нису. Оно што ми желимо од Русије јесте да разумије позицију у погледу реализације Дејтонског споразума, да разумије искушења у којима се ми налазимо“, нагласио је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске додао је да у Русији апсолутно знају податке о Кристијану Шмиту, Уставном суду БиХ и свему и начину на коју они покушавају да девастирају Дејтонски споразум.

„Оно што сам ја овд‌је чуо јесте да Русија то зна и да Русија стоји иза онога што јесте слово Дејтонског споразума, а и иза Републике Српске и њених настојања да очува ту позицију“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да је са Путином причао и о српко-руском храму који се гради у Бањалуци.

„Сам предсједник је први иницирао ту тему. Ја сам га информисао докле је дошло и пренио му поздраве нашег епископа Јефрема. Рекао сам да ће у овој години тај храм бити закровљен и да ће бити потребно радити оно што смо раније договарали, а то је да руска страна помогне унутрашње уређење, осликавање храма“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске пренио је да је захвалио за позив спортистима из Републике Српске који се спремају да дођу у Казањ на спортске игре БРИКС-а.

„Подржао сам напоре Русије, која је један од лидера глобалног свијета, да се на глобалном нивоу свијет уреди како би био правичан и како би за мале земље и заједнице као што смо ми, била обезбијеђена могућност равноправног учешћа у свим глобалним питањима, поготово оним од интереса за тај народ“, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.