Предсједник Републике Српске Милорад Додик свечано је данас у Требињу отворио 5. Самит енергетике под слоганом „Енергетска повезаност западног Балкана“. 

Овом приликом, предсједник Републике је поручио да је енергија капитал будућности.

Предсједник Додик је истакао да је појачана потреба за изградњом нових капацитета којим ће бити омогућена енергетска стабилност и ефикасност и да зато треба да се иде у корак са савременим трендовима.

„У БиХ функционишу три јавне електропривреде. Постоји политички договор да на простору средње Дрине са Србијом почнемо реализацију значајних енегретских пројеката, што је веома важно. Србија би била већински власник и то би била битна ствар, уз оно што чинимо када је ријеч о вјетро и о сунчевој енергији“, рекао је предсједник Српске и оцијенио да је потребно ријешити проблем преносног капацитета у БиХ.

Предсједник Републике је нагласио да сутра БиХ треба да добије статус преговарача са ЕУ, што је важан тренутак и корак даље.

„Важна нам је ЕУ и партнерство са њом. Сигурно је да ЕУ треба да поштује уставно уређење БиХ и права која имамо“, рекао је предсједник Српске.

Према ријечима предсједника Додика, Република Српска и регион морају да се окупе и кажу шта су им интереси.

„Не можемо бити зависни од било чега што би представљало нашу минимализацију и мањи значај. Зато треба да преговарамо, јер западни Балкан има значајне енергетске потенцијале. Не смијемо дозволити да нам моћни и јаки окупирају наше изворе чиме бисмо остали без значајне предности“, упозорио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изразио наду да ће ускоро проблеми у политичким односима у БиХ бити ријешени.

Предсједник Додик сматра да све оно што буде речено током панела у оквиру СЕТ-а може да буде корисно за све учеснике, као и за унапређивање сарадње.

„Република Српска има потенцијал и нећемо да га изгубимо, него ћемо га штитити!“, поручио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик је подсјетио да Република Српска тренутно има најјефтинију тарифу када је ријеч о испоручивању струје привреди и становништву.

„Не желимо ово да изгубимо. Желим свима успјешан боравак и рад, те да СЕТ буде одржан у новом конгресном центру. Планови за Херцеговину су велики. Желимо да буде изграђен аеродром у Требињу и захвалан сам предсједнику Србије Александру Вучићу што је прихватио да Србија скоро у цјелости финансира изградњу. Важна је и изградња брзе цесте од Требиња према Билећи и Вишеграду, али и што Српска улаже 130 милиона KМ за изградњу болнице у овом граду“, навео је предсједник Републике.