Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас „Јахорина економски форум“ под називом „Западни Балкан – дугорочни правци развоја“ и овом приликом поручио да Српска на плану економије биљежи добре показатеље и да има реалан раст плата више од седам одсто.

Предсједник Додик је рекао да Српска има најмање оптерећење на бруто плате у региону, те да збирна стопа износи 31 одсто.

„Наша одлука је да повећамо минималну плату и тиме генерешемо и потражњу. Биљежимо добре резултате у области раста домаћих производа“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је поручио да је укупан домаћи производ прошле године износио 16 милијарди КМ, а да се сада са сигурношћу може рећи да ће износити 19 милијарди КМ.

Предсједник Републике je изјавио да је Република Српска, у времену када је геополитика заробила економију, окренута региону и поручио да носиоци власти треба да доносе одлуке које помажу економији.

„Мени се чини да смо управо ми у Републици Српској то учинили. Без обзира што биљежемо пад екстерне тражње, односно пад извоза, ми смо то успјели да пребацимо на домаће тржиште, тако да можемо да генеришемо и раст домаћег производа“ рекао је предсједник Додик и додао да је Српска традиционално окренута региону који и даље мора бити оно што се преферира.

Предсједник Српске је рекао да га је увијек чудило што други партнери у БиХ то нису видјели, већ су остали заробљени у својим предрасудама о томе да то не треба да се ради.

„Када су западне економије отвориле своје тржиште, радне снаге, до мјере која је готово била незамислива само прије пет или шест или 10 година, ако сте хтјели као фирма да идете у Њемачку, онда сте морали да добијете оне такозване деташмане, па да тамо одобравају 40 радника само на шест мјесеци и много чега другог. Данас нам Њемачке власти нуде значајне бенефите за сваког ко жели да дође на њихово тржиште и да ради. И то прави нама проблем“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да домаће тржиште осјети проблем недостатка радне снаге, али и истакао да је у Републици Српској од прошлогодишњег „Јахорина економског форума“ креирано 5.000 радних мјеста.

Предсједник Српске је нагласио да данас Република Српска има највећи број запослених икада, али је и рекао да је геополитика заробила економију, те да и о томе треба размишљати.

„Ми који се придружујемо ЕУ, не би требали да имамо никаква права да о њима говорим. Али ако нађете податак и видите да од 54 критичне технологије данас у свијету, нема ниједне у Европи, више од 40 има Кина и тек 11 Америка. Ниједна од тих критичних технологија нема власништво и није то власништво компанија у Европи. Што говори о томе да ће то дати одређена кретања, негативна прије свега у времену који долази“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је поручио да треба отворити домаће тржиште, а да је на политичарима да обезбиједе сигурност и мир.

„То је основна претпоставка за било какво озбиљно бављење економијом. Република Српска се показује као мјесто стабилности и нема ниједан план дестабилизације. Република Српска је показала да може да води своју политику управљања кризама као што је то било у вријеме пандемије“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је истакао да су многи закључци донесени на прошлогодишњем Форуму реализовани.

„Један од тих закључака је и био да се укине ПДВ на прву куповину некретнина за младе браче парове. То се завршава кроз процедуре које су сложене у БиХ, ипак завршава и то ће бити“, рекао је предсједник Додик и поручио да се у наредним годинама мора удуплати домаћи производ и да је Српска показала да то може.

Предсједник Републике је позвао све који желе инвестирати у Републици Српској да су добродошли.

„Република Српска генереше јавна улагања око 10 милијарди КМ у развој и изградњу ауто-путева, у изградњу различитих облика енергетских извора, од хидроелектрана преко соларних вјетроелектрана, па чак и развијамо и на послове везано за зелену агенду“, рекао је овом приликом предсједник Српске.

Република Српска, рекао је предсједник Додик, води политику неутралности, иако има одређене проблеме на персоналном нивоу у вези са санкционисањем од Америке и неких других западних земаља.

Поздравне говоре поводом свечаног отварања Јахорина економског форума одржали су и предсједник Јахорина економског форума Горан Рачић и министар економских односа и спољне трговине у Савјету министара Сташа Кошарац.