Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Будимпешти манифестацију „Српски дани“ у оквиру које ће у наредних мјесец дана у Мађарској кроз различите догађаје и програме бити представљени српска култура, обичаји, умјетност и наука.

Предсједник Републике Српске рекао је током свечаности отварања манифестације „Српски дани“ чији је покровитељ да је посебна част да у овој улози учествује у реализацији овакве иницијативе Епархије будимске, те поручио да народ са јаким идентитетом може да рачуна на будућност.

„Ово је први пут, али сам сигуран да ће постати традиција како бисмо ширили српску културу. То је најважнији елемент нашег опстанка, али и постојања. Српски народ је кроз историју дао велика имена у науци, а у савременим околностима велике спортисте попут Новака Ђоковића“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је у обраћању присутнима у палати Текелијанум нагласио да је на несрећу српског народа, много оних који не желе да говоре истину и Србе виде као проблем.

„Да није било Српске православне цркве наш идентитет би био изгубљен, када је све било усмјерено ка томе да нестанемо, још у вријеме Отоманске империје. Они са запада када су долазили, исто су то хтјели“, рекао је предсједник Додик и нагласио да се Срби и данас боре против тога, али да је брана томе јединство Цркве и народа.

„Срби бране своје право на опстанак. Заустављени су од оног који је желио владати над њима. Нијемци су показивали непријатељство према српском народу, што се видјело у Првом и у Другом свјетском рату, те да је Њемачка одиграла кључну улогу у разбијању Југославије“, указао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да је посљедњи рат направио највећу штету Србима, јер у бројним државама сада немају ни статус националне мањине, указавши на тежак статус Срба у Хрватској.

„Срби су у Федерацији БиХ изложени притиску и проблемима. Из Сарајева је протјерано 150.000 Срба. Морали су да оставе све другима. Сада покушавају сву кривицу да свале на Србе“, истакао је предсједник Додик.

И данас, каже предсједник Српске, на причи о високом представнику Нијемци шаљу свог човјека, који је умислио да може наметати законе иако нема легитимитет, ни одлуку Савјета безбједности, а већ намеће законе и покушава прогонити оне који не поштују његове одлуке.

„Данас Срби имају двије српске државе – Србију и Републику Српску. Присутни смо у бројним другим државама и желим да захвалим и предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану. Његова сарадња са предсједником Србије Александром Вучићем отворила је пут за најбољу и историјску сарадњу Срба и Мађара“, истакао је предсједник Додик и нагласио да у прилог томе иде и чињеница што се отвара оваква манифестација културе за коју је пожелио да дуго траје.

Предсједник Додик је рекао да је посљедњих 10 година под руководством Александра Вучића остварена најбоља сарадња Србије и Републике Српске, те отворена нова страница историје.

„Сада измишљају неку нову причу. Покушавају да идеју о јединству и окупљању прогласе за агресијом. Српски свијет је наша култура, православље, вјера, писмо, језик и крсна слава“, истакао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик је указао и на историјски податак да су Србе увијек убијали на највеће празнике јер су Срби окупљени око огњишта, као што је то било у селима око Братунца и Сребренице када су муслимани у протеклом, Одбрамбено-отаџбинском рату убијали жене и дјецу на кућном прагу.

„Одбрана је наша култура. Република Српска остаће присутна у смислу покровитељства ове манифестације у Мађарској. Наша љубав према вама није ништа мања него ваша према Српској. Наша снага је љубав. Ми у Српској живимо српски национални идентитет. Не идемо у друге куће и тражимо само да нас не дирају. Да не дирају наше цркве, гробове и крсну славу“, рекао је предсједник Додик и манифестацију „Српски дани“ прогласио отвореном.

Манифестацији у палати Текелијанум присуствују представници Српске православне цркве, односно Епархије будимске као носиоци манифестације, међу којима и епископ Лукијан, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић, амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, предсједник Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, представници институција Мађарске, те бројни гости и званице.