Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Стеван Медић данас су свечано отворили сједиште ове Асоцијације реновирани Мали дом на Палама.

У реновирање Малог дома уложено је 250.000 KМ које је Влада Републике Српске донирала Палама, уз обавезу да општина уреди објекат.

Овом приликом, предсједник Републике је изјавио да је држава најважније питање Срба око којег се морају окупити и указао на потребу да се гради да не би била излагана скрнављењима.

„Сви смо имали идеју која је била исправна, Република Српска и српски народ. Та идеја, док ја стојим, рачунајте да смо у пуном саставу, са мном и са мојом екипом. Али то није све, не будемо ли оставили иза себе људе да на овај начин поимају Републику Српску и њену будућност, све смо изгубили“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је изразио задовољство да се на Палама данас чува сјећање на тешке дане, као и да ће у наредном времену сигурно бити завршена изградња зграде Музеја Републике Српске у којој ће се наћи експонати важни за историју и стварање Српске.

Предсједник Републике је поновио да се не смије заборавити прошлост. „Морамо бити храбрији у том истицању јер то су чињенице“, нагласио је предсједник Додик.

„Ствараоци Републике Српске су племенита и значајна идеја и важна организација у постојању Српске и никада не бисмо требали изгубити мотивацију да доградимо и нађемо нове методе и садржаје који ће овој Асоцијацији дати додатни значај“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске сматра да би дјеца из Српске на екскурзије требала долазити и на Пале и на многа мјеста која су важна за Српску у цјелини.

„Оно што нас чека је да спасимо омладину притисака који наноси савремени живот, да их покушамо додатно едуковати и развијати. Из наших школских уџбеника биће избачени сви садржаји већ у наредној години, који не одговарају нашој традицији, историји и ономе што ми мислимо да је тачно у тој историји. Одбијамо било какву причу о томе“, рекао је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Републике, бројне су пошасти овог времена против којих се морамо борити и зато сматра да је Асоцијација важна и да далеко више треба да има активности.

Предсједник Додик је подсјетио на стални притисак и оспоравање којем је Српска изложена, као и да је БиХ испреговарана држава, да је БиХ остала под доминацијом међународног фактора који је очувао њено постојање.

„Правећи синергију муслимани у Сарајеву и међународни фактор остали су на истом циљу, а то је потписати Дејтонски споразум и у међувремену га разградити до мјере да је бесмислено постојање Српске“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да нису рачунали да ће идеја о српској држави толико снажно да се испољи и да траје свих ових 30 година, као и да Република Српска није имагинација.

У оквиру данашње свечаности отворена је и изложба докумената, фотографија и других експоната из периода од 1991. до 1996. године.

Отварању реновираног Малог дома присуствовали су представници Народне скупштине Републике Српске, странака, борачких организација, посланици првог сазива и министри прве три Владе, руководства општине и града Источно Сарајево, представници јавног и културног живота, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Kошарац.